Očitovanje na Newsletter Instituta za javne financije

Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović na današnjoj se konferenciji za novinare očitovao na analizu poslovanja Zagrebačkog holdinga, pod naslovom  „Vrijeme za restrukturiranje Zagrebačkog holdinga“, koja je ovoga tjedna objavljena u Newsletteru Instituta za javne financije.

Prema njegovim riječima autori su, iznijeli teze, koje su pune činjeničnih netočnosti te ih se lako može  opovrgnuti. Premise i zaključci u navedenoj analizu su, tvrdi Čović, često logički nekonzistentni, a na nekim se mjestima činjenice čak izmišljaju kako bi se podržale određene teze.

- Nije nam cilj  diskvalificirati autore analize, već pozvati ih ovdje u Zagrebački holding da se informiraju o poslovanju tvrtke te da napišu nepristranu analizu. Građani ovog grada zaslužuju istinu, a to im analiza Instituta za javne financije ne nudi.  Autori koriste dvojbenu financijsku terminologiju, konstatiranjem da je financijsko poslovanje Zagrebačkog holdinga ''kontroverzno'', ''slabo'', ''nerazborito''. U analizi daju preporuku o potrebi odvajanja tržišnih djelatnosti od djelatnosti pružanja lokalnih javnih dobara i usluga da bi na kraju zaključili da ''dio tržišnih djelatnosti nedvojbeno treba privatizirati'', a ''privatizaciju treba dobro pripremiti kako se ne bi obavljala u nepovoljnim tržišnim uvjetima''. Pritom ne navode kako prevladati nepovoljne tržišne uvjete pa da privatizaciju provedemo na način kako to oni zamišljaju -  kaže Ivo Čović.

U poglavlju o financijskom poslovanju autori tvrde da je gubitak tijekom 2010. i 2011. ostvaren ''zbog visokih financijskih rashoda koji su nastali kao rezultat nerazboritog financijskog upravljanja i visokih troškova zaduživanja'', što je, kaže Čović, najblaže rečeno, pojednostavljeno tumačenje koje nije uzelo u obzir niz eksternih čimbenika koji su utjecali na poslovni rezultat Holdinga.

Politika Grada Zagreba prema javnom prijevozu

- Poslovanje Zagrebačkog holdinga dobrim je dijelom rezultat loše poslovne politike Grada Zagreba prema javnom gradskom prijevozu. Subvencija za javni gradski prijevoz se od 2009. stalno smanjivala sa 735 milijuna kuna na 608 milijuna kuna 2012. Realna  visina subvencije za javni prijevoz, temeljem od Grada usvojenog plana vožnje i potrebnih investicija u prometna sredstva, iznosi godišnje oko 900 milijuna kuna, pri čemu treba istaći da je zbog reducirane subvencije za prijevoz ZET kumulirao gubitak od blizu milijardu kuna. Autorima je očito promakla i činjenica da je Grad Zagreb, u listopadu 2010., prigodom rebalansa proračuna smanjio prihode Zagrebačkom holdingu po redovnim programima za oko 300 milijuna kuna u odnosu na plan ili 270 milijuna ukupno u odnosu na izvršenje 2009., spašavajući time gradski proračun- objašnjava predsjednik Uprave.

Preko Zagrebačkog holdinga se i u drugim prigodama spašavao gradski Proračun, navodi dalje Čović.

-Grad Zagreb kao vlasnik Holdinga donio odluke o prodaji nekretnina iz svog portfelja Zagrebačkom holdingu, što nije bio poslovni interes Društva. Prodajom nekretnina Gredelj (za 88 milijuna EUR-a) ili Zagrepčanke (251 milijun kuna) rješavao se problem deficita gradskog Proračuna, ali su ujedno zamrznuta značajna sredstva Holdinga ostvarena prodajom obveznica, koja ne ostvaruju nikakav povrat i opterećuju financijske rashode društva generirajući gubitak. Preko Zagrebačkog holdinga su se, odlukama Grada kao vlasnika, financirale i druge investicije za potrebe Grada te pokretala stanogradnja. Pad nekretninskog tržišta bitno je otežao problem komercijalizacije velikog nekretninskog fonda Holdinga, koji nije nastao autonomnim odlukama Uprave, a troškovi servisiranja dugova za nekretnine i dalje opterećuju rezultat Društva.- rekao je Ivo Čović.

Pored toga, nastavlja predsjednik Uprave, opis temeljnih djelatnosti Holdinga u analizi Instituta obiluje faktografskim netočnostima.

-Nakon navoda da trgovačko društvo 2012. godine obuhvaća 18 podružnica, što je svima znano, slijedi niz neistina: ne stoji da je u vlasništvu društva još sedam trgovačkih društava i ustanova te da ima poslovne udjele u šest profitnih i neprofitnih institucija. Zagrebački holding obuhvaća još tri trgovačka društva (Arenu Zagreb, Gradsku plinaru Zagreb i Gradsku plinaru-opskrba) te jednu ustanovu (Zagrebačke ljekarne), te ima poslovni udio u samo jednom društvu (Zagrebplakat) . Daljnji navodi o Vodoprivredi d.d. i drugim trgovačkim društvima nemaju nikakve veze sa Zagrebačkim holdingom- rekao je Ivo Čović.

Istaknuo je da će Uprava Zagrebačkog holdinga uputiti prijedlog gradonačelniku za davanje suglasnosti na prijedlog o prodaji i povratnom najmu 41 niskopodnog tramvaja, čime bi Zagrebački holding ostvario značajnu uštedu.

-Ukoliko ovaj prijedlog ne dobije zeleno svjetlo, ne preostaje mi ništa, nego potvrditi tezu da se namjerno radi na štetu poslovanja Zagrebačkog holdinga- zaključio je Čović.
 
Cijeli tekst Očitovanja na Newsletter Instituta za javne financije