Novo iz Nazora: Program preživljavanja

Podružnica Vladimir Nazor svoj je bogati program za odmor djece i mladih obogatila još  jednim zanimljivim i edukativnim programom- Preživljavanje.  Riječ je o specijaliziranom programu podružnice Vladimir Nazor za učenike V. i VI. razreda osnovnih škola s osnovnim ciljem njihove pripreme za snalaženje u prirodi i djelovanje u izuzetnim situacijama. Program se realizira u obliku učenja na temelju viđenja, gledanja ili motrenja te iskustvenim učenjem vještina koje će pomoći za sučeljavanje s izazovima i spremnosti za djelovanje.

Kroz interakciju s učiteljima, voditeljima - edukatorima i razrednim prijateljima  razvijaju se vještine, povezuju knjiška znanja s onima na osnovi fizičkog uvida te prihvaća solidarno djelovanje usmjereno grupnim ciljevima. U provedbi programa sudjeluju suradnici osposobljeni za rad u Programu koji omogućavaju učenicima stjecanje znanja i vještina za njihovo uključenje u ozbiljnu stvarnost današnjeg svijeta.

Program sadrži edukativne cjeline o snalaženju u prirodi, naročito kad se nađemo u nepoznatom okruženju, o rješavanju neočekivanih problema, pružanju prve pomoći, odabiru potrepština i predmeta za samopomoć te svladavanju vještina nužnih za praktično rješavanje u slučaju potrebe.

Sve edukativne, funkcionalne i interaktivne aktivnosti provode se na otvorenom individualno i grupno (rad u paru ili timovima). Program sadrži i zabavne i rekreativne aktivnosti te neophodne trenutke za prehranu, odmor i relaksaciju učenika. Učenici tijekom boravka mogu naučiti kako se orijentirati po noćnom nebu, vrste biljaka u primorskim ili kontinentalnim predjelima, koje su to samonikle jestive biljke, koje životinje možemo sresti u okruženju, kako pružiti prvu pomoć (upoznavanje sa stvarima koje sadrži osnovna kutija prve pomoći), što staviti u torbicu za tzv. „samopreživljavanje” – torbica samopomoći.

Polaznici  će učiti kako postaviti šator, kako organizirati prostor unutar šatora, kako i gdje zapaliti logorsku vatru, samostalno će pripremiti dio hrane na logorskoj vatri. Voditelji- edukatori će ih također naučiti  kako uloviti ribu i kako svezati različite vrste čvrstih čvorova.Program Preživljavanje nema izravne poveznice s popularnim televizijskim emisijama te vrste (reality show – Survivor) on je samo istovjetan ili sličan po nazivu, jer Nazorov program Preživljavanje je svakodnevnica i stvarnost u kojoj se možemo naći bilo odabirom ili slučajno. 

Mjesto provedbe programa:
Hosteli  Stoimena u Crikvenici i Grad mladih u Zagrebu
 
Termini i trajanje programa:

Program je trodnevni (tri dana), a moguće ga je realizirati tijekom ožujka, travnja, svibnja i lipnja, te rujna, listopada i studenog.

Cijena programa:
Hostel Stoimena, Crikvenica – 525,00 Kn (bez prijevoza – 3 dana)
Grad mladih, Zagreb               – 669,00 Kn (s prijevozom – 3 dana)

Svi zainteresirani više informacija mogu dobiti na web stranici www.nazor.hr
 
Referenca
Ministarstvo znanosti, obrazovanje i športa – Uprava za zajedničke programe izdala je pozitivno stručno mišljenje za Program preživljavanje (KLASA: 602-01/11-01/0668, BROJ 561-03-02/1-11-2)
 

Podružnica Vladimir Nazor