Novi naslov iz podružnice AGM

„Zagrebačka blagdanska ozračja“ – Slavlja, priredbe, zabave na početku 20. stoljeća novi je naslov iz izdavačke kuće AGM u biblioteci Memorija i grad.

Prepoznajući višestoljetne tradicije i novije prakse autorica u knjizi opisuje jedan od aspekata života stanovnika Zagreba: običaji uz pojedine blagdane te neke od praksi provođenja slobodnog vremena. U obzir pritom uzima i postanak i slavljenje pojedinih blagdana u širem europskome kontekstu, blagdanske tradicije ruralnoga stanovništva zagrebačke okolice i uočava procese uzajamnih interakcija između grada i sela. Odabrana su pojedina javna slavlja i priredbe u kojima je sudjelovala većina predstavnika različitih društvenih slojeva. Vremensko je težište na opisu pojava iz prva dva desetljeća 20. st.

Aleksandra Muraj završila je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu dodiplomski i poslijediplomski studij etnologije, a doktorirala na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Kao kustosica Gradskog muzeja u Karlovcu (1961 – 1965) okušala se u raznim područjima muzeološkog rada. U razdoblju od 1965. do 1979. radila na Odsjeku za etnologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu sudjelujući u sveučilišnoj nastavi i projektima Odsjeka.

Ovih 256 stranica mekog uveza, moguće je nabaviti u knjižarama AGM-a u pothodniku Importanne centra i u knjižari u Teslinoj ulici po cijeni od 198,00 kn ili putem web shopa na službenim stranicama podružnice AGM.

www.agm.hr
Podružnica AGM na facebook-u