Neće biti korekcija cijena odvoza otpada

Najava donošenja plana gospodarenja otpadom, izgradnja novih reciklažnih dvorišta, cijene odvoza otpada te plan za novi obračun odvoza u Zagrebu bile su teme današnje emisije Radio Sljemena „Zagrebački razgovori“ u kojoj je gostovao voditelj podružnice Čistoća Branimir Valašek.

-U sljedećoj 2012. godini očekujemo donošenje Plana gospodarenja otpadom u Zagrebu kojim bi se odredio daljnji razvoj upravljanja otpadom. Time bi ujedno bilo definirano hoće li se u Zagrebu graditi spalionica ili će se otpad zbrinjavati nekom drugom tehnologijom. Unatoč trenutnom nepostojanju takvog plana, podružnica Čistoća napravila je nekoliko važnih projekata. Izgrađeno je nekoliko novih reciklažnih dvorišta, smanjen je broj divljih deponija s nekadašnjih 750 na njih 300. Ni s tim brojem nismo zadovoljni, no pozitivno je što se količina divljeg otpada drastično smanjila- rekao je Branimir Valašek.

Na pitanje slušatelja hoće li biti poskupljenja cijena odvoza otpada, voditelj podružnice Čistoća je odgovorio kako se u nadolazećoj godini ne planiraju korekcije cijena odvoza.

-Do korekcija cijena može doći ukoliko na globalnom tržištu dođe do drastičnog poskupljenja cijena energenata, no u ovom trenutku takvih informacija nema. Što se tiče novog obračuna cijena odvoza mi smo u Grad poslali dva nova modela obračuna, prema kojima bi se cijene određivale prema broju članova kućanstva, a ne više prema kvadraturi stana. Prijedlog je potrebno razraditi te, nakon što ga usvoji Skupština, on bi se mogao početi primjenjivati. Međutim, važno je naglasiti kako postoje problemi oko utvrđivanja broja stanara. U MUP-u imaju popis ukupnog broja stanara prijavljenih na određenoj adresi pa se za sada ne može točno odrediti koliko ih je po pojedinom kućanstvu. Očekujemo da će se tijekom sljedeće godine definirati i odlučiti o primjeni metode obračuna- rekao je Valašek.

Osvrnuo se i na krađu papira iz Čistoćinih kontejnera kojom je, prema procjenama, podružnica oštećena za oko 6 do 7 milijuna kuna.

-Prije godinu dana cijena papira je naglo porasla te je tada započela krađa papira iz kontejnera. U međuvremenu je cijena pala pa su i krađe smanjene, a i policija je privela mnoge počinitelje. Najveće štete u tim krađama su oštećenja kontejnera- objasnio je Valašek.

Naglasio je i da se u podružnici Čistoća pripremaju za uporabu novih, modernih tehnologija poput proizvodnje bioplina iz gradskog otpada.