Na zagrebačkim ulicama i 116. NT

S trešnjevačke remize jutros je u redovan promet krenuo i 116. niskopodni tramvaj, koji će tijekom današnjeg dana voziti na liniji 12.
 
Prvi su putnici tradicionalno bili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem, dogradonačelnik Ivo Jelušić te predstavnici proizvođača, holdinga i ZET-a.

Podsjećamo da se u ponedjeljak, 13. srpnja, navršavaju četiri godine od službenog puštanja u promet prvog niskopodnog tramvaja proizvođača konzorcija Crotram, koji je prema mišljenju mnogih najljepši niskopodni tramvaj u Europi.


U realizaciji niskopodnog tramvaja sudjelovalo je 50 hrvatskih tvrtki na čelu s konzorcijem Crotram kojeg čine Končar i TŽV Gredelj.
Tramvaj je dug 32 metra, u potpunosti je klimatiziran i niskopodan. Njegovim funkcijama upravlja mreža od 43 specijalna računala.
Suvremena vozna postolja s asinkronim pogonskim motorima izvedena su bez klasične osovine između kotača, čime je ostvarena stopostotna niskopodnost.
Primijenjen je i čitav niz drugih suvremenih tehničko-tehnoloških rješenja, uključujući i svjetlovode za prijenos signala.
Stopostotna niskopodnost omogućuje veću kvalitetu i udobnost prijevoza putnika, a klimatiziran putnički prostor, ergonomska sjedala, panoramski pogled zajedno s fino ugođenim hidrauličkim ovjesom, jamče ugodnu vožnju.
 

Podružnica Zagrebački električni tramvaj