Na velesajmu nastupilo 1294 izlagača iz 33 zemlje

Važne i aktualne gospodarske teme, specijalizirani sajmovi te 1. Međunarodni sajam hrane, pića i gastronomskih inovacija InGa, pridonijeli su da i ovogodišnji, 85. Jesenski međunarodni zagrebački velesajma bude nezaobilazno mjesto za posjet i poslovne susrete.

Tijekom pet dana održavanja sajma, od 15. do 21. rujna, na 65.000 m2 izložbenog prostora nastupilo je 1294 izlagača iz 33 zemlje. Među izlagačima, 494 su bila iz inozemstva što je 38 posto od ukupnog broja. Kolektivne izložbe imali su Austrija, Brazil, Indonezija, Južnoafrička Republika, Poljska, Slovačka, Tajland i Indija.

Jesenski velesajam pod istim je krovom okupio 7 specijaliziranih međunarodnih sajmova. Bili su to Sajam energetike, elektronike i automatizacije, građevinskih tehnologija, mehanizacije i prateće industrije CONTECH, 51. Međunarodni sajam obrtništva, sajam izuma, novih ideja, proizvoda i tehnologija ARCA, i Sajam zaštite osoba i imovine INTERPROTEX.

U sklopu Jesenskog velesajma održan je i EMAT na temu gospodarenja vodama, zaštite čistoće zraka, otklanjanja šteta u okolišu te o ekološki prihvatljivom i obnovljivom energijom. Sajam prometa i logistike predstavio je sustave unutrašnjeg transporta, opreme za skladištenje, te sustave upravljanja i distribucije robom.

Novost na Jesenskom velesajmu bio je 1. Međunarodni sajam hrane, pića i gastronomskih inovacija InGa. Najveću pažnju posjetitelja privukli su izlagači iz Indonezije sa egzotičnim juhama, Slovaci s napitcima na osnovi aloe, te vinarija iz Stoca iz Istočne Hercegovine, koja se prvi put pojavila na hrvatskom tržištu. Na InGa-i su predstavljene gotovo sve značajne hrvatske vinarije. Uz proizvode hrvatskih izlagača, na sajmu široke potrošnje mogli su se razgledati i proizvodi iz Indije, Pakistana, Slovenije i Ugande.

Kao i svake godine, održani su mnogi stručni skupovi od kojih je bio najznačajniji Hrvatski gospodarski forum s temom „Put izlaska iz krize“.

Obilježene su i dvije obljetnice, 85. godina Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma te 100 godina od osnivanja Zagrebačkog zbora, koji je bio preteča Zagrebačkog velesajma. Tim povodu ulaz je bio besplatan za sve posjetitelje.

Širok spektar izložaka te izvrsna posjećenost svih dana održavanja sajma, pridonijeli su da se i u ova teška gospodarska vremena uspješno organizira još jedna važna sajamska priredba.

Podružnica Zagrebački velesajam