Modernizacija Zagrebačkog velesajma

O viziji novog Zagrebačkog velesajma, kao modernog i specijaliziranog sajamskog centra, te trenutnoj financijskoj situaciji u ovoj Holdingovoj podružnici u današnjoj emisiji Radio Sljemena „Zagrebački razgovori“ govorila je voditeljica podružnice Mirela Bartolec.

Istaknula je kako je stručni tim Zagrebačkog velesajma uputio Gradskom uredu za stretegijsko upravljanje Plan reorganizacije Zagrebačkog velesajma te da su nedavno započeli razgovori oko realizacije toga plana sa svim nadležnim institucijama.

-Velesajam je građen za puno veće tržište nego što ga imamo danas te je promjena današnje koncepcije nužna. Glavne točke ovoga plana su smanjiti sajamski dio sa 560 tisuća četvornih metara na 80. Također, ideja je premjestiti glavni ulaz na istok te zadržati status međunarodnog sajma s naglaskom na specijalizirane sajamske priredbe. Time bi Zagrebački velesajam postao centar izvrsnosti i kreativnosti u Zagrebu.- rekla je Mirela Bartolec.

Dok je nekoć  Velesajam percipiran kao glavni pokretač sajamskih i gospodarskih aktivnosti u gradu, danas ima status gubitaša unutar Zagrebačkog holdinga, priznala je to voditeljica podružnice.

-Zagrebački velesajam u 2010. godini ima dug od 48 milijuna kuna. Glavni razlog je ekonomska kriza koja je pogodila cjelokupno hrvatsko gospodarstvo i to se moralo odraziti na sajmove. Najveći izvor gubitka su lošiji odaziv klijenata na sajmove te previsoki fiksni troškovi, prvenstveno komunalne naknade. Svima je poznato da se od prošle godine prestao održavati i  Auto show,  zbog izrazito loše ekonomske situacije u autoindustriji, no dobra vijest je da smo zadržali koncesiju za 2012. godinu. Obzirom da imamo informacije o oporavku u ovoj grani privrede, vjerujem da će se Auto show ponovno početi održavati sljedeće godine- rekla je Mirela Bartolec.