Ljeto u gradu

Sunce je jučer neumoljivo pržilo zagrebačke ulice. Istovremeno, gradska su kupališta Zagrebačkog holdinga na Jarunu, Budeku, bazenima na Mladosti, Utrinama i Šalati, unatoč tomu što je velik broj građana već na godišnjem odmoru, vrvila zadovoljnim licima kupača koji su ljetnu vrućinu pretvorili u zabavu i okrjepu.

Bijeg od vrućine svakodnevno, a posebno vikendom, napuni svih šest jarunskih plaža te vanjskih bazena diljem grada. Prema procjenama u podružnici Upravljanje sportskim objektima samo u lipnju bazene na Mladosti posjetilo je  oko 10 000 građana, a još i više bilo ih je na Jarunu i Bundeku.

Osim lijepo uređenih jarunskih plaža, na kojima je ovo ljeto postavljeno nekoliko stotina bijelih ležaljki za sunce, građani mogu izabrati i neki od mnogobrojnih rekreacijskih sadržaja. Mogu se zabaviti uz odbojku ili nogomet na pijesku, na raspolaganju imaju skate park, dječja igrališta, mogu trenirati veslanje, surfanje ili se pak okušati u triatlonu. Pritom se s punim pravom može reći da mogu biti potpuno mirni jer se o njihovoj sigurnosti u vodi brine najbolje opremljena ekipa spasilačke službe u Hrvatskoj, rekla nam je voditeljica odsjeka spašavanja u podružnici Upravljanje sportskim objektima Lovorka Šimunec.
Bijeg od vrućine svakodnevno, a posebno vikendom, napuni svih šest jarunskih plaža te vanjskih bazena diljem grada.
 
- Na Jarunu ima 20 spasioca, a na Bundeku sedam. Opremljeni smo čamcima za spašavanje, kompletnom opremom za prvu pomoć, dalekozorima i ostalom potrebnom opremom, a svakodnevno je dežuran i liječnik. Naše statistike pokazuju kako je Služba vrlo djelotvorna. Ove godine odradili su ukupno oko 160 intervencija, s oko deset predutapanja. Stoga bih željela naglasiti i poručiti građanima da ne plivaju sami u dubokoj vodi već u grupi, da ne konzumiraju alkohol, a posebno moraju biti oprezni kronični bolesnici.Najveće gužve su vikendom, pa čak i sada u razdoblju godišnjih odmora. Za ovu godinu mogu reći da je vrlo uspješna te da bilježimo porast broja kupača na Jarunu i Bundeku. Također, iz razgovora s ljudima i po njihovim reakcijama  može se zaključiti da su zadovoljni sadržajima i boravkom na Jarunu- rekla je Lovorka Šimunec.

Dok smo s voditeljicom obilazili plažu na Velikom jezeru s druge strane obale do nas je stigao  spasilački čamac u kojem su kao i svakoga dana radili spasioci Mario Batarilo i Luka Blažević.

-Imate li puno posla ovih dana?- upitali smo ih.
-Posla uvijek ima , no dok smo mi ovdje svi mogu biti mirni- rekao je samouvjereno Luka.
U daljnjem razgovoru Luka i Mario otkrili su nam impresivan entuzijam kojim obavljaju svoj posao, Luka već sedam godina, a apsolvent ekonomije Mario dvije.


jarunski spasioci Luka i Mario

- Veliko je zadovoljstvo kada nekom spasite život i vidite koliko vam je zahvalan. Naravno, da se ponekad dogodi i neki neugodan ispad, pogotovo kada po službenoj dužnosti zatražimo podatke od osobe koju smo spasili. No, to je dio posla i na to smo se naviknuli. U ovih sedam godina koliko radim u Službi mogu reći da sam stvarno zadovoljan poslom. Bilo je tu i ljubavnih veza, no uostalom toga ima uvijek i svugdje- rekao je Luka.

-Koji vam je događaj ostao u posebnom pamćenju?- pitamo ih dalje.
Luka, Mario i Lovorka malo su se zamislili, a onda se Lovorka sjetila jedne neobične zgode na jarunskoj plaži prije dvije godine, dok su se dečki  samo nasmijali.

-Do spasilačkog tornja je došao jedan stariji gospodin i rekao nam da mu je ispala zubna proteza te nas zamolio možemo li mu je pronaći. Ekipa je bila malo zbunjena no svi su znali da je i to dio posla. Proteza je ubrzo pronađena u vodi - nasmijala se Lovorka.
Unatoč tomu što je velik broj građana već na godišnjem odmoru, kupališta su vrvila zadovoljnim licima kupača  koji su ljetnu vrućinu pretvorili u zabavu i okrjepu.

Nakon jarunskih razgovora, puni pozitivnih dojmova,  uputili smo se prema bazenima u Sportskom parku Mladost. Ljetne vrućine, čini se, vrlo pozitivno utječu na sve one koji su u blizini vode jer je na tamošnjim bazenima, iako je radni dan, atmosfera bila vrlo vesela.
Organizatorica programa u Sportskom parku Mladost Sandra Perkov provela nas je po cijelom prostoru. I sama je rekla kako je ugodno iznenađena velikim brojem kupača. Bilo je tu i mladih i starijih sugrađana, bazeni su bili puni, sa svih strana su se čuli veseli dječji glasovi, okolo bazena šarenilo ručnika.

Iva i Andrea spasioci Erazmo i  Marin
Nadomak olimpijskog bazena dvije mlade djevojke Iva i Andrea sunčale su se i zadovoljno se smiješile.

-Dolazite li redovito na bazene?- pitamo ih.

-Da, uglavnom ljeti. Već smo bile na moru pa sad ovdje želimo popraviti boju - našalile su se
Dvije mlade majke s djecom nakon kupanja sjele su o tamošnji kafić te su se rashlađivale uz sokove i kavu.
-Ovdje imaju izvrsnu kavu. Stvarno je sve super, a djeci se posebno sviđa- kaže jedna majka.

I na bazenu na Mladosti svakodnevno dežura spasilačka ekipa. Jučer su kupače čuvali Erazmo i Marin, koji su rekli da im je posao na  prvom mjestu, no da se i oni stignu svaki dan malo okupati.

Sandra Perkov ističe kako se ove godine bilježi posebno dobra posjećenost kupača na Mladosti, a pogotovo u mjesecu lipnju.
   

- U lipnju inače imamo pune ruke posla. Tada se završavaju mnoga sportska natjecanja, studenti Kineziološkog fakulteta ovdje imaju dio svoje nastave, a interes građana je iznimno velik.

Kao i svake godine ovdje imamo i brojne dodatne programe, kao što je popularni Odmorko u organizaciji Školskog sportskog saveza.

Riječ je programu za djecu osnovnih i srednjih škola, ulaz za njih je besplatan, a imaju i stručno vodstvo kineziologa- kaže Sanda Perkov.

Sanda Perkov i Goran Kusturin 

- Pored toga, imamo i programe Bebe ribe, bebe vidre, dok smo svakim radnim danom od 12 do 19 te vikendom od 10 do 19 otvoreni za građanstvo. Prema anketi koja je provedena među Zagrepčanima bazeni na Mladosti su najpopularnije kupalište u gradu, na što smo posebno ponosni. Ovdje radim 25 godina te sam se i sama uvjerila da ovdje ima ljudi koji jednako toliko godina redovito svake godine dolaze na bazen- rekla je Sanda Perkov.

O zadovoljstvu građana posvjedočio nam je blagajnik na ulazu u bazene Goran Kusturin, kojeg kolege iz milja zovu ministar.

Ljetne vrućine u Zagrebu doista se mogu pretvoriti u zabavu i ugodu, a za to je potrebno samo doći na neko od zagrebačkih kupališta.