Izložba „ Otpad je naša briga“ u Centru za korisnike

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša danas je u prostorima Centra za korisnike Zagrebačkog holdinga d.o.o., u Ulici grada Vukovara 41 otvorena izložba fotografija zagrebačkog otpada, pod nazivom „Otpad je naša briga“. Izložbu je otvorio predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović, istaknuvši kako je glavni cilj izložbe osvijestiti potrebu za učinkovitim zbrinjavanjem i recikliranjem otpada te ukazati na opasnosti koju otpad predstavlja za okoliš.
 
-Ova edukativna izložba je prva u nizu koje će Zagrebački holding upriličiti, nadam se,  u suradnji s udrugama za zaštitu okoliša, likovnim umjetnicima i svim zainteresiranim udrugama i pojedincima. Cilj nam je podizati svijest građana o važnosti primjerenog zbrinjavanja otpada i njegovo recikliranje s ciljem zaštite okoliša i poboljšanja razine kvalitete življenja u gradu Zagrebu. Zagrebački holding sve svoje raspoložive kapacitete stavit će u funkciju ostvarenja tog cilja. Pozivam građane da plaćaju svoje račune u Centru za korisnike i razgledaju ovu i sve buduće izložbe- rekao je Ivo Čović.

Otvorenju su prisustvovali članovi Uprave, Alenka Košiša Čičin-Šain i Branimir Delić te voditelj podružnice Čistoća Branimir Valašek.
 
Izložba se sastoji od dva dijela. U prvom dijelu su prikazane fotografije akcije Zelena Čistka, održanoj 21. travnja u Zagrebu, dok su u drugom dijelu prikazane fotografije odlagališta i tehnologije odlaganja otpada na odlagalištu otpada Jakuševcu.
 
Izložba „Otpad je naša briga“, zorno prikazuje kako otpad iz domova građana svakodnevno povećava brdo smeća nadomak grada, što može biti poticaj građanima da se potrude smanjiti količine otpada koje odlažu te na taj način očuvaju svoj životni okoliš.


 
Podsjetimo da je, prema Izvješću o komunalnom otpadu, koje je izradila Agencija za zaštitu okoliša, svaki stanovnik Republike Hrvatske u 2010. godini dnevno proizveo nešto više od kilogram otpada. U Izvješću stoji kako je u 2010. godini količina ukupno proizvedenog komunalnog otpada iznosila gotovo 1,63 milijuna tona, odnosno 367 kilograma po stanovniku, što je još uvijek znatno niže od prosjeka zemalja Europske unije u kojima se proizvede oko 500 kg otpada po stanovniku. Ukoliko odmah ne počnemo mijenjati navike u smjeru recikliranja i adekvatnog zbrinjavanja otpada, Hrvatska bi vrlo skoro mogla premašiti europski prosjek. U Izvješću se navodi da se otpad u Hrvatskoj odlagao na 148 odlagališta, a djelatnost skupljanja obavljalo je ukupno 213 tvrtki.

Jedno  domaćinstvo prosječno godišnje proizvede gotovo 1 tonu otpada. Kad bismo otpad koji Zagrepčani stvore u godini dana stavili u kamione, kompozicija bi bila duga od Zagreba do Splita. U Zagrebu, svaki dan Čistoća na odlagalište Jakuševec odloži 1000 tona komunalnog otpada. Stoga, stvarajte što manje otpada te odvojeno skupljajte korisni otpad, kako bi se produljio „životni“ vijek odlagališta, glavna je poruka današnje izložbe.
 
 FOTOGALERIJA

Fotogalerija

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša danas je u prostorima Centra za korisnike Zagrebačkog holdinga d.o.o., u Ulici grada Vukovara 41 otvorena izložba fotografija zagrebačkog otpada, pod nazivom „Otpad je naša briga“.
1/9