Iz Čistoće upozorili na krađu papira iz kontejnera

Krađe papira sve su češća pojava od početka ove godine, otkako je otkupna cijena papira porasla deset puta, a kilogram papira s deset lipa poskupio na jednu kunu, objasnio je voditelj podružnice Čistoća Branimir Valašek  na današnjoj konferenciji za novinare.

Također, je upozorio na veliki problem krađe papira iz kontejnera, koji bi do kraja godine za Zagrebački holding mogao prouzročiti štetu od oko sedam milijuna kuna.

Vrijednost ukradenog papira do kraja godine mogla bi dosegnuti 2,5 milijuna kuna, oštećenja kontejnera procjenjuju se na 3,5 milijuna kuna, dok će troškovi čišćenja i nepotrebnog rada (dolazak po kontejnere i čišćenje nereda) iznositi milijun kuna.

Istaknuo je da nastalu štetu plaćaju svi građani grada Zagreba te pozvao građane da obvezno dojave policiji kad vide da se krade papir iz kontejnera.

Valašek je dodao kako je policija već uhitila desetak skupina u krađi papira te je nakon provedene istrage slučajeve predala Državnome odvjetništvu. Naglasio je da je problem što su  pojedinačne štete počinjene krađom (u vrijednosti od 100 do 200 kn) male te ih kao takve nadležni organi kategoriziraju kao „beznačajne“. Apelirao je i na sudstvo kako bi se shvatilo da šteta od tih krađa, koje pojedinačno imaju malu vrijednost, za Zagrebački holding i građane iznosi značajnih sedam milijuna kuna.

Predstavio je i pilot-projekt odvojenog skupljanja otpada koji je podružnica Čistoća započela provoditi početkom ožujka na uzorku od 8000 domaćinstava na području Zapruđa i Kajzerice, Donje Dubrave te u Voćarskoj ulici. Uz ovaj relativno veliki pilot -projekt u tijeku su i pilot – projekti odvojenog skupljanja otpada na Zelenom trgu te Mamutici u ulici Božidara Magovca. Kao glavni cilj projekata naveo je utvrđivanje mogućnosti smanjenja količina otpada koje se odlažu na odlagalištu Jakuševec-Prudinec odvojenim skupljanjem korisnog otpada na mjestu nastanka (papir, staklo i plastika) te njegovim recikliranjem ili korištenjem za proizvodnju energije (biootpad).
 
Podružnica Čistoća od travnja 2011. godine također je započela s odvojenim skupljanjem otpadnog drvenog materijala iz glomaznog otpada te je u prva tri mjeseca ukupno skupljeno  oko 319 tona otpadnog drvenog materijala. Otpadno drvo je energetski visoko vrijedan materijal iskoristiv kao odličan alternativni izvor energije koji zamjenjuje mazut ili prirodni plin (npr. u kotlovnicama ili cementnim pećima). Time on umjesto zauzimanja prostora na odlagalištu i pretvaranja u poznate stakleničke plinove, postaje vrijedno biogorivo
 
Tijekom godišnjeg čišćenja i pranja javnih prometnih površina u gradu Zagrebu, Čistoća skupi oko 10.000 tona ostataka od čišćenja ulica, koji se uglavnom sastoji od sitnog pijeska i zemlje, a sadrži i druge otpadne materijale, kao što je lišće, trava, plastika, papir itd. Trenutno se traži prikladna lokacija, na koju će se postaviti bubanj za prosijavanje otpada, potrebne ljudske i materijalne resurse, mjere zaštite okoliša, zaštite na radu i druge mjere zaštite te ishoditi odgovarajuće dozvole. Ovakvim pristupom moguće je ostvariti uštedu od oko milijun kuna godišnje.