Interliber posjetilo preko 100.000 ljudi

Na Zagrebačkom velesajmu u nedjelju su završeni 35. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber, Sajam informacijskih tehnologija Info, Sajam glazbe i multimedije i Zimski show. Nastupila su 462 izlagača iz 20 zemalja na 19.800 m2. , a prema procjenama sajmove razgledalo više od sto tisuća posjetitelja.

Na Interliberu svakodnevno su organizirani susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, radionice, predstavljanje i potpisivanje novih knjiga i okrugli stolovi. Organizirane su i izložba francuskog stripa, izložba starih slikovnica i ilustracija naslovnica knjiga te izložba u povodu 200 godina braće Grimm. „Kočićevo pero“ nagradu koja se tradicionalno dodjeljuje na Interliberu ove godine dobio je novinar i pisac Boris Dežulović.

Dodijeljena je i književna nagrada za najbolju hrvatsku slikovnicu „Ovca u Kutiji“. Prvu nagradu dobila je slikovnica „Kako je paž spasio Zagreb“, autora Igora Križeka, ilustratora Tomislava Tomića, a u izdanju izdavačke kuće Sipar. Nagradu publike dobila je slikovnica „Djevojčica iz cirkusa“ Sonje Lovrenčić i Margarete Peršić, a u izdanju nakladnika „Mala Zvona“. Od književnih promocija istaknimo roman „Optužena“, Slavenke Drakulić u izdanju VBZ-a. Pet godina nakon „Fride“ bestselera, koji je prodan samo u Hrvatskoj u više od 25 000 primjeraka.

Profil je među ostalima promovirao izdanje „Anima Delmatica“, autora Ljube Stipišića Delmate. Također na njihovom štandu gostovala je slavna spisateljica Kate Furnivall. Autorica je predstavila nastavak svoje trilogije pod nazivom Dragulj St. Peterburga. Predstavljena je i knjiga „A što sad?“ prof. Mirjane Krizmanić te autobiografska priča Vlade Štefančića „Zabavljač“. Poznati Masterchef Radovan Marčić promovirao je svoju knjigu recepata „Uživajte sa mnom“.

Kršćanska sadašnjost predstavila je knjigu Esther Girman: „Kad hrabrost prevlada“, a VBZ knjigu „Apsurd je zarazna bolest“ Zorana Ferića. Fraktura je izdala nastavak poznatog dvojca Rite Monaldi i Francseca Sortija „Mysterium“, „Paralelne pripovijesti“ Petera Nadasa i „Budućnost slobode“ Fareeda Zakarije. Predstavljen je i ratni dnevnik Kemala Mujičića Artmana u izdanju tvrtke Alfa te knjiga Tahira Mujičića roman iz domovinskog rata „Budi Hamlet, Pane Hamlete! ili Valka“.Spomenimo i djelo Danijela Frke i Jasena Mesića „Blago Jadrana“ Tvrtke Adamić te izdanje Nove Akropole  u povodu svjetskog dana filozofije „Filozofija Nahuatl – Filozofija drevnih Meksikanaca“, autora  Miguela Leon-Portilla. Od tridesetak promocija na izložbenom prostoru Školske knjige izdvojit ćemo “Sto prirodnih znamenitosti“ Ive Bralića, „Hrvatski jezik i pravopis“ Marka Samardžije, „Sve što si donio iz planine“ Petra Gudelja, „Kultura i civilizacija“ prof. Nadežde Čaćinović, „Školski rječnik hrvatskoga jezika“ i „Novi rječnik stranih riječi“ Bratoljuba Klaića i Školske knjige. 

Knjige su se mogle nabaviti po vrlo povoljnim cijenama, za svačiji ukus i svačiji džep.Na Interliberu proglašeni su i pobjednici Nacionalnog kviza za poticanje čitanja. Pobjednica je Dora Purgar učenica 6. razreda osječke osnovne škole Frana Krste Frankopana. Na ovogodišnjem kvizu sudjelovalo je 1400 učenika iz 156 mjesta i gradova.

Na Sajmu informacijskih tehnologija obilježeno je 20 godina interneta u Hrvatskoj pa je CARNet organizirao brojne stručne skupove. Na sajmu  Info predstavljen je i e-Dnevnik za školu budućnosti čija se aplikacija može koristiti na tabletima i računalima. Partneri ovogodišnjeg Info-a bili su Prva hrvatska otvorena tvornica softvera, DIFGITAL SiIGNAGE – DISICon i hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet.

Na Sajmu glazbe i multimedije tvrtka EURO-UNIT iz Čakovca predstavila je brojna nova glazbala, održavane su radionice za posjetitelje i stručni skupovi. Predstavljeni su i sintesajzeri koji se dograđuju prema mjestu prodaje u svijetu pa se tako na našem tržištu može nabaviti instrument s klavijaturom na kojoj su snimljeni ritmovi tamburica, mandolina i drugih naših instrumenata. Također je predstavljen i jedan od najboljih Yamahinih digitalnih glasovira u svijetu.

Na Zimskom Show-u organiziran je Igloo - edukativni panel za sportaše i stručnjake, After ski party uz organizirane koncerte, Chill Out zona u organizaciji Surfmanije. Nastupile su i putničke agencije s ponudom domaćih i svjetskih skijališta.
Predstavljene su i nove Amphibio skije i cipele, te novi materijali za skijaška odjela.
 


Podružnica Zagrebački velesajam