Interklima, graditeljstvo i obrtništvo od 9.do 13. 4. na Velesajmu

Na Zagrebačkom velesajmu od 9. do 13. travnja održavaju se tri velika sajma, INTERKLIMA – 22. međunarodni sajam grijanja, hlađenja, klimatizacije i obrade pitkih voda, GRADITELJSTVO – 37. međunarodni sajam graditeljstva i opremanja te OBRTNIŠTVO – 55. međunarodni sajam obrtništva.
 
Zemlja partner je Kraljevina Maroko čiji izlagači izlažu na sajmu Obrtništva.
 
Gospodin Moulay Abbes Khadiri, veleposlanik Kraljevine Maroko u Hrvatskoj, izrazio je zahvalnost Zagrebačkom velesajmu kao organizatoru sajmova Graditeljstvo, Obrtništvo i Interklima. Naglasio je da je ovo velik događaj koji se podudara s otvaranjem Veleposlanstva Kraljevine Maroko u Zagrebu, 12. travnja ove godine. Na sajmu Obrtništvo bit će zastupljeni marokanski obrtnici, budući da obrtništvo kao i umjetnost ima dugu tradiciju u Kraljevini Maroko. Od materijala posebno je izdvojio kožu, drvo, željezo, metal i alabaster. G. Khadiri smatra da je najbolji način upoznavanja naroda kroz kulturu, umjetnost i obrt. U tom smislu istakao je povijesni i geografski značaj Kraljevine Maroko te se osvrnuo na brojne kulturološke utjecaje na području svoje zemlje koji su vidljivi u tim segmentima. Sajam Obrtništva drži odličnom prigodom da građani Hrvatske upoznaju kulturu Kraljevine Maroko te vjeruje da će odaziv posjetitelja biti velik.
Gospođa Snježana Tomić iz Hrvatske obrtničke komore istaknula je važnost  Hrvatskog obrtničkog foruma - tradicionalnog susreta obrtnika i predstavnika Vlade Republike Hrvatske koji će se održati 9. travnja na temu: „Zakon o obrtu – prijedlozi izmjena“.
Kordinator sva tri sajma gospodin Nikola Bunjevac upoznao je novinare s najvažnijim činjenicama vezanim uz sajmove.
 
U paviljonima 5, 7 i 7a i na otvorenom prostoru uz paviljone, na 11.200 m² izložbenog prostora okupit će se 198 izlagača iz 13 zemalja.
 
Zemlje sudionice:
 
Austrija, Belgija, Češka, Danska, Hrvatska, Italija, Kraljevina Maroko, Makedonija, Njemačka, Poljska, Slovenija, Srbija, Švicarska. Ovi sajmovi su se proteklih godina pozicionirali kao najveći poslovni događaj u branši i središnje mjesto susreta ponude i potražnje, noviteta i krajnjih potrošača u Hrvatskoj i regiji.

INTERKLIMA - 22. međunarodni sajam grijanja, hlađenja, klimatizacije i obrade pitkih voda
 
GRADITELJSTVO – 37. međunarodni sajam graditeljstva i opremanja
 
OBRTNIŠTVO - 55. međunarodni sajam obrtništva
 

Iz ponude izdvajamo:
 
U periodu od 09.-14.04.2013. odvijati će se Dani kulture, gastronomije i obrtništva Kraljevine Maroko u sklopu kojih će se i službeno otvoriti Veleposlanstvo Kraljevine Maroko 12. travnja u Zagrebu. Za svoje prvo predstavljanje izabrali su Zagrebački velesajam gdje će posjetitelje upoznati sa svojom kulturom, običajima i zanatima. Osim na sajmu Maroko će se Zagrepčanima predstaviti i kroz niz drugih aktivnosti na Trgu bana Jelačića i u šatoru kraj hotela Esplanade.
 
Zanimljiv je podatak da od ukupnog stanovništva Maroka (preko 33 milijuna) njih 2,3 milijuna bavi se nekom vrstom obrtništva. Od industrija se ističu tekstilna, prehrambena i proizvodnja i prerada fosfata. Poljoprivredna proizvodnja bazirana je uglavnom na uzgoju žitarica, agruma i povrća.
 
Iz bogatog stručno pratećeg programa sajma Obrtništva izdvajamo:
 
  • Hrvatski obrtnički forum - tradicionalni susret obrtnika i predstavnika Vlade Republike Hrvatske koji će se održati 9. travnja s temom: „Zakon o obrtu – prijedlozi izmjena“
  • stručni skupovi, okrugli stolovi, poslovni susreti, savjetovanja, modne revije obrtničkih škola
  • promocija i prezentacija obrtničkih zanimanja
  • dodjela nagrade Ministarstva poduzetništva i obrta "Vrijedne ruke" najboljem hrvatskom poduzetniku-izlagaču Sajma obrtništva 2013.
  • prezentacije izlagača, demonstracije proizvoda i usluga
 
Atrakcije za posjetitelje: Izložba tradicijskih (umjetničkih) obrta (npr. Samoborski kraluš) umjetnička bravarija, dječje igračke, paprenjak, keramički proizvodi za kućanstvo i ukrasni predmeti, promocija i prezentacija obrtničkih zanimanja, radionice, prezentacije izlagača, promotivne prodaje proizvoda obrtnika, modne revije.
 
Paviljoni
 
Interklima                                                                                         paviljoni 7, 7a
Graditeljstvo                                                                                     paviljon 5
Obrtništvo                                                                                         paviljon 5
 
Otvoreni prostor paviljona: OP-5, OP-7
 
Cijene ulaznica
 
- ulaznica za jednokratni posjet                                                        10,00 kn           
 

Radno vrijeme                                                                             
 
9. do 12. travnja                                                                              10:00 do 19:00 sati
13. travnja                                                                                       10:00 do 18:00 sati
 
Svečano otvorenje
 
Svečano otvorenje bit će u utorak, 9. travnja u 11,00 sati u paviljonu 5.

Podružnica Zagrebački velesajam