Hrvatska bajoslovlja- predstavljanje nove knjige AGM-a

Hrvatska bajoslovlja, nova je knjiga autora Vida Baloga i Patricija Agüera Marina u izdanju AGM-a, a svečano predstavljanje će se održati u petak, 21. listopada u 12 sati u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija.
„Opsežan rukopis s naslovom “Hrvatska bajoslovlja” ponajprije svjedoči o neočekivano živim i brojnim predodžbama o mitskim i nadnaravnim bićima Vidova zavičaja… Prema Vidovim svjedočenjima i zapisima kazivanja njegovih vršnjaka, taj čudesni svijet ne pripada samo prošlosti: potrebno je samo zagrebati po sjećanjima da bi uskrsnuo kao dio baštine naših suvremenika srednjih godina, najrazličitijih obrazovanja i profesija… „zapisala je dr. Zorica Vitez u recenziji knjige Vida Baloga Hrvatska bajoslovlja koja kao Posebno izdanje izlazi s originalnim ilustracijama južnoameričkog umjetnika Patricia Agüera Mariña.  
           
Poznati glumac i pjevač Vid Balog (1972., Koprivnica) klasičnu gimnaziju i Katolički bogoslovni fakultet pohađao je u Zagrebu. Magistrirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, trenutno je doktorant na studiju Kulturne antropologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Knjigom Hrvatska bajoslovlja predstavlja se i kao ozbiljni sakupljač narodnog blaga, koji svoju sakupljačku strast zna uobličiti u pisani sadržaj koji ponajprije predstavlja sakupljeno blago prekodravskih mjesta Gola i Gotalovo, ali tragom osobne radoznalosti pokušava pronaći poveznice ne samo u mitovima drugih hrvatskih krajeva nego i širom slavenskog svijeta. Mitološko blago koje je prikupio Vid Balog prezentira u izvornom izričaju, ali često i u prijevodu na standardni hrvatski jezik, bilježeći i brojne inačice (npr. sačuvanih pjesama) kao i sve one koji su bili kazivači začudnog mitološkog svijeta koji je spašavao od zaborava.
 
Patricio Agüero Mariño rođen je 1977. godine u Meridi, Venezuela. Osnovnu i srednju školu završava u Caracasu gdje potom upisuje studij umjetnosti na Akademiji Cristobal Rojas. Na Sveučilišnom institutu visokih studija plastičnih umjetnosti Instituto universitario de estudios superiores de artes plasticas Armando Reveron (I.U.E.S.A.P.A.R.) diplomirao je 2008. godine. Sada živi u Zagrebu i bavi se scenografijom i lutkama. Njegov prinos u knjizi Hrvatska bajoslovlja zanimljiv je i uspješan dokument o univerzalnom jeziku umjetnosti.
 
 


Podružnica AGM