Europski tjedan mobilnosti 2009.

Zatvaranjem središta grada za promet motornim vozilima, na Dan bez automobila, u utorak, 22. rujna, obilježava se zadnji dan Europskog tjedna mobilnosti, koji se tradicionalno održava od 16. do 22. rujna. Tako je od 8 do 20 sati za promet osobnim vozilima zatvoren dio grada u zoni Trga bana J. Jelačića, Jurišićeve, Palmotićeve, Boškovićeve, Hebrangove, Gundulićeve, Ilica, Demetrove, Ilirskog trga i Radićeve. Tim se ulicama smiju voziti samo vatrogasci, Hitna pomoć, taksi, vozila osoba s invaliditetom te komunalna vozila i vozila ZET-a.

Tijekom EU tjedna mobilnosti, koji se ove godine obilježava pod motom „Poboljšajmo gradsku klimu“, organiziran je niz aktivnosti u koje su se, uz Grad Zagreb, uključile i mnoge udruge, te Zagrebački holding. Organizaciju potpisuje Europska komisija s ciljem poticanja svijesti građana o potrebi akcije protiv zagađenja uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a samim time i poboljšanja kvalitete života građana europskih gradova.

Tijekom proteklog tjedna u školama i vrtićima organizirana su predavanja o sigurnosti u prometu i klimatskim promjenama, organizirana je vožnja djece vrtičke dobi u tramvaju, pojačana kontrola poštivanja prednosti vozila javnog gradskog prijevoza na žutim tracima, atletski miting učenika osnovnih škola, ZEGEVEGE festival, Urban Challenge utrka, te niz stručnih skupova i foruma na temu ekologije, javnog gradskog prijevoza i prometa u Gradu Zagrebu. Danas je u Gradskoj skupštini Grada Zagreba održan i tradicionalni okrugli stol s temom Promet i zaštita okoliša u gradu Zagrebu. Učenici OŠ Cvjetno naselje i djeca iz DV Potočnica posjetila su tijekom prijepodneva rasadnik podružnice Zrinjevac, gdje su iz prve ruke mogli čuti i naučiti o važnosti zelenila, kao i o osnovama sadnje. S Cvjetnog trga popodne će krenuti i utrka puževa - vožnja biciklima djece s teškoćama u razvoju, te povorka biciklista središtem grada u organizaciji Udruge bicikl.

Zagrebforum u tramvaju 101

Drugog dana EU tjedna mobilnosti javnosti je predstavljen info punkt Civitas Elan foruma u tramvaju 101, koji je početkom prošlog tjedna postavljen ispred Tehničkog muzeja. Podsjećamo da se Grad Zagreb aktivno s partnerima (ZET, Čistoća, HŽ, ODRAZ, Bicikl, Fakultet prometnih znanosti) uključio u projekt Civitas Elan prije dvije godine, a u cilju razvijanja ekološkijih prometnih rješenja u gradu. Koordinator projekta, Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada, postavio je Civitas Elan forum, što je prvi korak u organiziranju Zagrebforuma, mjesta na kojem ce građani moći dobiti informacije i aktivno utjecati na projekte u gradu. Tramvaj će biti otvoren za sveukupno građanstvo i nadalje, a u njemu ce se, između ostalog, moći dobiti informativni letci o samom projektu te pratiti prezentacije na video zaslonu.

Podružnica ZET i ove je godine aktivno sudjelovala na konferenciji "Logistički lanac mobilnosti osoba s invaliditetom" koju je u sklopu EU tjedna mobilnosti na Zagrebačkom velesajmu organizirao Savez organizacija invalida Hrvatske. Tijekom konferencije ZET je sudionicima - članovima udruga osoba s invaliditetom iz cijele Hrvatske - prezentirao mogućnosti vozila javnoga gradskog prijevoza u Zagrebu i specijalnih kombi vozila s ugrađenom podiznom rampom, a koja korisnicima s poteškoćama u kretanju omogućuju veću mobilnost.

Građani spremni za nove projekte

Podružnica Čistoća jučer je na Bundeku predstavila pilot projekt razvrstavanja otpada pod nazivom „Štedljivi i obnovljivi izvori energije“. Kao se moglo čuti, cilj podružnice Čistoća su razvitak i primjena tehnologija koje koriste čista goriva, te usklađivanje voznog parka s europskim standardima zaštite okoliša. U ovom trenutku 5 posto vozila podružnice koristi biodizel, a plan je da se u sljedeće tri godine 10 posto postojeće potrošnje eurodizela zamijeni biodizelom. Ovakvim pristupom Podružnica Čistoća u praksi djelotvorno provodi politiku upravljanja okolišem Zagrebačkog holdinga kao i Grada Zagreba, koja su u skladu s načelima održivog razvoja.

Najavljena je i distribucija smeđih spremnika za odvojeno skupljanje biootpada. Kako je istaknuto, recikliranje biootpada je najzahtjevniji projekt recikliranja jer svi moraju slijediti stroga pravila, od kućanstava do skupljača. U kućanstvima biootpad treba odlagati u posude od oko 10 litara, s poklopcem, te prazniti ih barem jednom u tri dana. U smeđe spremnike dozvoljeno je odlagati kuhinjski, vrtni ili zeleni otpad i ostali biootpad. Recikliranjem biootpada osiguravaju se najveći pozitivni prinosi zaštiti prirode, a prema nekim istraživanjima, biooptad čini gotovo trećinu kućnog otpada.

Nakon prezentacije održana je i stručna rasprava o važnosti korištenja biogoriva – sve s ciljem smanjenja onečišćenja okoliša i globalnog zatopljenja. Trenutno se skuplja 20 posto razvrstanog otpada, što definitivno nije brojka kojom možemo biti zadovoljni. No, bez suradnje s građanima nema rješenja. Kako bi građani pridonijeli mobilnosti i ekologiji trebali bi izbjegavati stvaranje otpada, a ako ga naprave potrebno ga je iskoristiti i razvrstati po veličini i štetnim tvarima.

U pripremi su i reciklaža dvorišta u kojima bi građani mogli bacati razvrstani otpad te mobilna reciklažna dvorišta u kojim bi se prikupljao štetan otpad iz kućanstva (otpadne baterije, ulja, boje, lakovi, otapala,stari lijekovi, pesticidi, razne kemikalije i dr.). S obzirom na rezultate pilot projekta odvojenog prikupljanja otpada, koju je podružnica Čistoća provodila od 1. do 18. rujna na području gradskih četvrti Gornji Grad-Medveščak, Črnomerec i Podsljeme, građani su spremni za nove projekte. Tijekom 18 dana prikupljeno je više od 73 tone razvrstanog otpada, što je, kako ističu iz podružnice Čistoća, velik uspjeh i motivacija za rad.


Galerija fotografija