Dva nova izdanja AGM-a

Nakladnička kuća AGM, podružnica Zagrebačkog holdinga d.o.o., u proteklih mjesec dana svoju je bogatu ponudu knjiga  upotpunila još dvama novim i atraktivnim izdanjima, romanom Intuicija, Allegre Goodman te društvenom kronikom Putovanja s Herodotom, Ryszarda Kapuścińskog.

Roman Intuicija govori o aferi u biomedicinskom laboratoriju na jednom  izmišljenom sveučilištu. U romanu se na provokativan način postavljaju pitanja o (ne)poštenju u znanosti. Premda znanstveni zaplet Intuicije sam po sebi zaokuplja pozornost, prava snaga ove knjige leži u njezinu pažljivom seciranju ljudske motivacije, u kojoj su objektivnost i subjektivnost tako beznadno izmiješane da u sumnju dovode i samu ideju da se u neredu ljudskog ponašanja uopće može uočiti nekakva konačna istina. I glavno pitanje: ako su znanstvena otkrića uistinu plod intuicije, kada jaz između intuicije i stvarne spoznaje postaje nepremostiv?

Allegra Goodman američka je suvremena autorica, koja živi u američkoj državi Massachusetts. Prvu knjigu napisala je i ilustrirala sa samo sedam godina, a od tada je napisala 6 knjiga. Autorica je i nekoliko kratkih priča.

U Putovanjima s Herodotom autor Kapuściński i starogrčki povjesničar Herodot  putnici su međusobno udaljeni dva i pol tisućljeća, ali jednako znatiželjni i otvoreni prema novome, tjerani istim nemirom koji im ne dopušta zadržati se dugo na jednome mjestu, uvijek spremni podijeliti svoje dojmove, puni razumijevanja za strano ali ništa manje kritični prema viđenom – vode nas u ovoj iznimnoj knjizi svijetom s namjerom ublaživanja isključivosti vlastite kulture. Putovanja s Herodotom poziva nas 'prijeći granicu' i uputiti se u nepoznato, što znači i nadići vlastitu ograničenost i susresti na pravi način Drugoga.

Ryszard Kapuściński (1932 – 2007) jedan od u svijetu najpoznatijih, najprevođenijih i najnagrađivanijih suvremenih poljskih autora. Pjesnik, prozaik, fotograf i novinar, za života je objavio 19 knjiga. Godine 2000. proglašen je za novinara XX. Stoljeća, a nerijetko je bio spominjan i kao kandidat za Nobelovu nagradu.
 

Podružnica AGM