Do daljnjeg zatvoren trosjed i Crveni spust

Trosjedna žičara na skijalištu Sljeme do daljnjeg je zatvorena, zbog tehničkog kvara na pogonskom reduktoru. Zatvoren je i pripadajući joj Crveni spust, a do daljnjeg nema ni noćnog skijanja.

Kako saznajemo od Dragutina Žiljaka, rukovoditelja skijališta Sljeme, zastoj u radu žičare jučer u 21.40 sat prouzročio je lom spiralnog zupčanika u spiralnom paru reduktora žičare trosjedežnice.

Trosjedežnica je, kao i svake godine prije početka ski sezone, prošla kompletan tehnički pregled i ispitivanje Prema važećem Zakonu o žičarama, te je temeljem toga dobila tehničku dozvolu za rad u sezoni 2010./2011. No, unatoč redovitom održavanju takvi se kvarovi događaju i nemoguće ih je predvidjeti.

- Zbog prirode kvara, žičara više nije mogla nastaviti s redovnim radom. Ali niti u jednom trenutku nije postojala opasnost za skijaše kojih je u trenutku kvara na žičari bilo 200-injak. Ekipa žičare, temeljem iskustava, procijenila je najbrži i najbolji način  za spuštanje skijaša. Iskorištena je gravitacijska sila i teret na žičari te su skijaši spušteni na donju postaju žičare vožnjom unatrag uz pomoć kočnica - kaže Žiljak.

Gorska služba spašavanja istodobno je, za svaki slučaj, u Gradu imala u pripravnosti ekipe za spašavanje. Međutim, procjena radnika žičare pokazala se ispravnom te za takvu intervenciju nije bilo potrebe.

Za skijaše su do daljnjeg otvoreni Zeleni spust i Bijela (Činovnička) livada te Bijela i Zelena vučnica. Staze su uređene i uvjeti za skijanje su izvrsni.

Aktualne informacije o skijalištu ali i o bogatoj ponudi Hotela Tomislavov dom i Apartmanske kuće Snježna kraljica mogu se saznati na redizajniranoj web stranici podružnice na www.sljeme.hr.

Objavljeno 9. ožujka 2011.