Dani turizma i enogastronomije na Zagrebačkom velesajmu

Na Zagrebačkom velesajmu od 9. do 12. svibnja održavaju se četiri specijalizirana sajma; CroTOUR - 5. međunarodni sajam turizma, InGa - 4. međunarodni sajam hrane, pića i gastronomskih inovacija, VINOVITA – 17. međunarodni sajam vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo, HOTEL&GASTROTEHmeđunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme i cateringa
 
Sajmovi će okupiti 258 izlagača i sudionika iz 16 zemalja. Svečano otvorenje bit će u srijedu, 09. svibnja u 11,00 sati na pozornici u paviljonu 7 Zagrebačkog velesajma. Očekuje se da će sajmove otvoriti zamjenik i izaslanik ministra turizma Oleg Valjalo.
 
Svi sajmovi se održavaju pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Sadržajno i koncepcijski su dopunjeni na način da će se na jednom mjestu prezentirati kako kvalitetno provesti slobodno vrijeme u spoju s ponudom izvrsnih vina, autohtonih i tradicionalnih kuhinja uz nova nutricionistička saznanja, uz sadržajan asortiman hotelsko – ugostiteljske opreme i cateringa.
 
CroTour


 
Hrvatska je značajna turistička zemlja u receptivnom i inicijativnom turizmu i naša nastojanja idu u pravcu da CroTour, kao najznačajniju sajamsku turističku priredbu u zemlji svake godine dopunjujemo novim komparativnim i za struku relevantnim sadržajima.
 
Sajam će na jednom mjestu okupiti turističku ponudu i potražnju, turističke agencije, touroperatore, vlasnike hotela, restorana, kampova i ostalih turističkih sadržaja.
 
Osnovni cilj CroToura je svojim sudionicima osigurati podršku u planiranju, pripremi i realizaciji sljedeće turističke sezone, ali i pregled ovogodišnje prodaje i neprodanih kapaciteta.

Međunarodni sajam CroTour svojim izložbenim dijelom, s bogatim pratećim stručnim programom, kao i zabavnim sadržajima za široku publiku, važan je marketinški alat za sveobuhvatno predstavljanje turističkih destinacija i usluga.
 
Tijekom sajma bit će održane brojne radionice B2B - susret touroperatora i turističkih tvrtki "Buy Croatia" za 2012. i ugovaranje za 2013. godinu, kao i upoznavanje s potrebama i željama kupaca turističkih aranžmana i konkurencijom.
 
Posebno priznanje kvaliteti ove priredbe daje činjenica da će CroTour 2012. biti ponovno održan pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske, a uz potporu Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Grada Zagreba.
 
 
 InGa
 
4. međunarodni sajam hrane, pića i gastronomskih inovacija, organizira se s ciljem predstavljanja novih trendova i inovacija u gastronomiji, te proizvodnji hrane i pića. Sajam promovira zdravu, funkcionalnu i ekološku hranu i piće, uz istodobnu prezentaciju tradicionalne, autohtone domaće kuhinje, s  naglaskom na značaj očuvanja kuharske baštine i njene važnosti u funkciji turizma.
 
Posebno zanimanje privući će Otočni proizvođači iz Hrvatske koji će prezentirati i prodavati prehrambene proizvode poput vina, rakije, likera, maslinovih ulja, sireva, slastica, ribe, salatnih marinada, džemova, meda te kozmetičkih proizvoda i suvenira, svi s oznakom „Hrvatski otočni proizvod“.
 
Riječ je o autohtonim proizvodima koji su rezultat otočne tradicije, rade se u malim serijama  i potječu s ograničenih otočnih lokaliteta.
 
Hrvatski projekt vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ pokrenut je 2007. godine s namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda. Temeljni je cilj bio identificirati i distribuirati kvalitetne otočne proizvode koji će biti prepoznati i u Hrvatskoj i izvan nje. Radi se o proizvodima koji su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije čija razina kvalitete mora biti mjerljiva.

Do sada oznaku kvalitete Hrvatski otočni proizvod dobio  je 101 otočni proizvod (od kojih je 8 ekoproizvođača i 11 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla) za 255 proizvoda i proizvodnih linija s 20 otoka: Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Pelješac, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iz, Murter).

 
Vinovita17. međunarodni sajam vina  i opreme za vinarstvo je mjesto okupljanja proizvođača i ljubitelja vina u cilju prezentacije, promocije i upoznavanja s najnovijim proizvodima, uslugama i tehnologijama koje se nude u tom sektoru.
 
NATJEČAJ I IZBOR NAJBOLJEG MLADOG HRVATSKOG VINARA ZA 2011.
 
Za Izbor najboljeg mladog hrvatskog vinara može se prijaviti osoba (žena ili muškarac) u životnoj dobi između 20 i 40 godina, hrvatska državljanka /državljanin, koja samostalno ili s obitelji proizvodi grožđe i vino, koja živi na poljoprivrednom gospodarstvu koje je upisano u Vinogradarski registar, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređene vinograde, vinariju /podrum, poljoprivredno gospodarstvo, kućanstvo, proizvodi kvalitetna i /ili vrhunska vina i druge proizvode, u svojoj sredini je poznat borac za razvitak i napredak hrvatskog vinogradarstva i vinarstva, kao i društvenog, kulturnog gospodarskog života obitelji i zajednice.
 
Proglašenje najboljeg mladog vinara bit će u petak, 11. svibnja 2012. u 13.00 sati na pozornici u paviljonu 7 Zagrebačkog velesajma.
 
VIGOR BARMEN CUP'12. - 18. državno prvenstvo barmena Hrvatske
Classic & flait style
Održat će se u petak, 11. 05. 2012. u paviljonu 7a.
 
Na prezentacijskom prostoru u paviljonu 6 gostovat će naši priznati kuhari, sudionici projekta Hrvatska tradicijska kuhinja uz Kuharevo vino, koji će kuhati stara hrvatska jela uz preporuku vina koji se najbolje sljubljuju sa pripremljenom hranom.
 
Prigodna prodaja vina
 
U paviljonu 6 na Zagrebačkom velesajmu mali vinari i obiteljska gospodarstva moći će posjetiteljima predstaviti svoja vina, kušanje te prodaju vina po izuzetno povoljnim cijenama.
 

 
Hotel & gastroteh- održivi turizam i B2B poslovni susreti
 
Većina emitivnih turističkih zemalja prepoznaje Hrvatsku kao vrlo poželjnu destinaciju. Gradnja i opremanje novih hotela, ugostiteljskih objekata, kao i osuvremenjivanje postojećih turističkih kapaciteta, uz promicanje prepoznatljive gastronomije, jedna je od strateških razvojnih odrednica
hrvatskog turizma.

Sajam Hotel & Gastroteh namijenjen je proizvođačima i distributerima hotelske i ugostiteljske opreme, proizvođačima HoReCa programa, financijskim i consulting organizacijama, strukovnim udruženjima i poslovnoj publici: hotelijerima, restoraterima, investitorima u turistički sektor, poduzetnicima i djelatnicima u ugostiteljsko-turističkom sektoru.
 
 
Projekt je osmišljen u suradnji Zagrebačkog velesajma i tvrtkom Hrvatski interijeri u cilju spajanja hrvatskih proizvođača i ponuđača s hotelskim sektorom. Na taj se način  povezuju dvije važne gospodarske grane u svrhu rješenja koja donose suvremene poglede na turizam.
 
Domaći proizvođači, okupljeni na izložbenom prostoru od Sajma, prikazat će presjek ponude za opremanje hotela i ostalih turističkih kapaciteta. Osim namještaja bit će izložena i ostala oprema – rasvjeta, podovi, vrata, tkanina (posteljina, zavjese, radna odjeća i sl.)
 
U okviru bogatog stručnog i edukativnog programa održat će se demonstracije najnovijih tehnoloških dostignuća vezanih za opremu hotela, stručni skupovi za investitore i poduzetnike u turizmu, a posebno izdvajamo Savjetovanje na temu „Strategija održivog turizma“, u petak, 11. svibnja 2012. u 11.00 sati.
 
U okviru projekta „Hrvatski proizvod za održivi turizam“ organizirat će se B2B poslovni susreti koji su prilika za upoznavanje poslovnih partnera – ponuđača i budućih korisnika proizvoda i usluga, kao i detektiranje zajedničkih poslovnih mogućnosti.
 
 
 
Očekuju Vas:
 • Degustacije prehrambenih proizvoda i pića (autohtoni proizvodi, eko hrana, vino, rakija, kolači, pršut, sir, med, voće, kava i ostale delicije)
 • „Dani jagoda Zagrebačke županije“
 • Izbor najboljeg mladog hrvatskog vinara
 • Atrakcije: natjecanje kuhara, barista, barmena, koktel majstora prezentacija maratona lađa od Metkovića do Ploča
 • NOVO: Let's pizza – prezentacija stroja koji u 3 min. zamijesi i ispeče pizzu
 • "SVI zaJEDNO - HRVATSKO NAJ". - predstavljanje nematerijalne baštine Hrvatske upisane u UNESCO-vu listu
 • Objava rezultata projekta „Najbolje u Hrvatskoj“ – po izboru građana
 • Izložbeni program: turističke agencije, hotelski i privatni smještaj, kampovi, kulturni, eko, medicinski, nautički turizam, prehrambeni proizvodi, voće i povrće, pića i napitci, slastice, zdrava hrana, oprema i pribor, vina, oprema i pribor za vinarstvo, vinoteke i vinogradarstvo, namještaj, oprema i pribor za hotele, restorane, barove i ostale ugostiteljske objekte, projektiranje i idejna rješenja, profesionalna radna odjeća i obuća
 • Proljetna auto revija – prezentacija najnovijih modela automobila uz probne vožnje
 • Povoljne 'last minute' ponude turističkih agencija i hotelijera
-          Cro Summer Job sajam sezonskih poslova 2012. -  susret poslodavaca i svih onih koji su zainteresirani za sezonski ili honorarni posao
 • "Buy Croatia" turistička burza Hrvatske turističke zajednice
 • Projekt „Hrvatski proizvod za održivi turizam“, savjetovanje: „Strategija održivog turizma“, B2B – susreti izlagača s potencijalnim poslovnim partnerima
 • Seminari, radionice, stručna i edukativna predavanja, skupština UHPE, skupština Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, radionica EU fondovi
 
 
 
Radno vrijeme: 10,00 – 19,00                              -          Cijena ulaznice: 10 kn
 
 
 
 
Podružnica Zagrebački velesajam