Akcija legalizacije priključaka za vodu

Predstavnici Zagrebačkog holdinga d.o.o. zajedno s novinarima danas su obišli dvije lokacije s ilegalnim priključcima na vodoopskrbni sustav Grada Zagreba, u novozagrebačkom naselju Trokut  te u Kozarima. Voditelj Tima za legalizaciju spornih priključaka Pero Kovačević upoznao je predstavnike medija s aktivnostima koje se provode kako bi se što prije riješio problem „ilegalaca“, nadoknadila prouzročena šteta te ujedno poslao poruku javnosti da je ilegalnim priključcima na vodoopskrbni sustav odzvonilo.
U obilasku su sudjelovali i Zoran Lazić, zamjenik voditelja Tima, Ana Krnjeta, član Tima 3000 ViO s drugim predstavnicima podružnice ViO, te  Aljoša Milačić i Zlatko Ledecki, predstavnici Grada Zagreba.

Na lokaciji u Trokutu na prvi se pogled sve se doimalo kao lijepo i mirno mjesto za obiteljski život. Cinici bi rekli: „idealno mjesto za stanovanje s jednom „malom„ razlikom, a to je da dio tamošnjih stanara ima samo fiktivne, ilegalne  vodomjere, a drugi dio uopće ne plaća potrošenu vodu iz gradskog vodovoda“. Kako bi se sustavno rješavali ovakvi primjeri zloporabe, pokrenuta je akcija legalizacije, a prema planovima Zagrebačkog holdinga ilegalni priključci za vodu kroz nekoliko godina bit će u potpunosti riješeni.

Primjer Trokuta, kaže Kovačević,  klasičan je primjer kako su pojedini privatni investitori gradili stambene zgrade za prodaju, pritom gradeći i ilegalni vodoopskrbni i kanalizacijski cjevovod. Isključivo zbog takvog poslovanja investitora, kupci stanova nisu mogli legalno koristiti vodu te sad moraju započinjati postupak zakonitog priključivanja i snositi dodatne troškove.
 
-Na ovoj lokaciji četiri zgrade imaju tzv. fiktivne vodomjere. To znači da vodomjeri postoje i na osnovi očitanja stižu računi, no vodomjeri nisu zakoniti te je potrebno započeti s procesom njihove legalizacije. Jedna zgrada uopće nema vodomjer i koristi vodu potpuno besplatno. Najveći je problem što sam cjevovod nije zakonito izgrađen, pa tek kad  podružnica VIO legalizira postavljene cjevovode možemo početi s legalizacijom svakog pojedinog priključka u stambenoj jedinici. Očekujemo da ćemo  s investitorom postići dogovor za otprilike dva tjedna. Nakon toga slijedi postupak za priključivanje. Možemo reći da upravo danas kreće akcija legalizacije ilegalnih priključaka. Svima koji su ilegalno priključeni omogućit će se legalizacija pod uvjetom da njihovi objekti imaju sve potrebne papire po Zakonu o graditeljstvu uz uplatu  svih naknada Gradu i VIO-u. Ukoliko u roku od trideset dana od zaprimljene obavijesti vlasnici objekata ne podnesu zahtjev za legalizaciju priključaka, idemo s prekšajnim prijavama- rekao je Pero Kovačević.

Zlatko Ledecki, savjetnik za vodno gospodarstvo u  Grada zagreba objasnio je postupak legalizacije te naveo visine prekršajnih kazni za ilegalne priključke te naknade za priključenje za kućanstva.
 
-Prvo ide prekršajno rješenje, koje za fizičku osobu stoji od 500- 2000 kuna,  za pravne osobe od 5000  do 10000 kuna, dok  obrtnici plaćaju kaznu od 500 do 5000 kn. Nakon što se plati kazna stranka mora podnijeti zahtjev za legalizaciju. Za stanove do 200 kvadrata stana stranka plaća za priključenje stambene jedinice 1949 kuna, što je 20 posto prošlogodišnjeg prosjeka mjesečnog republičkog prihoda. Sve dok ne plate sve potrebne kazne i naknade stanarima se može isključiti priključak, a legalni priključak mogu dobiti samo one zgrade ili kuće  koje imaju legalitet. Ilegalne  zgrade, bez potrebnih dozvola, ne mogu dobiti legalni priključak na vodu- rekao je Zlatko Ledicki.

U naselju Trokut nije bio prisutan investitor koji tamo  stanuje, pa stoga nismo imali priliku čuti njegovu  stranu priče. No, ispred jedne od ilegalno priključenih zgrada zatekli smo jednog susretljivog stanara, Slavka Tekavčića. Gospodin Slavko  upoznat  je s problemom svoje zgrade i ilegalnih priključaka, no tvrdi kako nitko od kupaca stanova prilikom sklapanja ugovora od investitora nije dobio informaciju o tome.

-Znate kako investitori govore, sve je u redu, imamo dozvole i tako dalje. Nije nam padalo na pamet da je cjevovod ilegalan. Stan sam kupio 2000. godine i sve do prošle godine nitko nikad nije niti  spomenuo ikakav problem. Sad kad smo to shvatili, preostaje nam jedino da platimo i legaliziramo vodne priključke. Naravno da nam je to u interesu, no ipak smatram da su cijene priključaka previsoke- rekao je Slavko Tekavčić.

Nakon naselja Trokut Tim  i novinari obišli su i privatne kuće u Kozarima, gdje su tamošnji stanari suočeni s jednakim problemom ilegalnih priključaka. Svi se nadaju da će se problem u što skorije vrijeme riješiti na dobrobit svih.
 

FOTOGALERIJA

Fotogalerija

Predstavnici Zagrebačkog holdinga d.o.o. zajedno s novinarima danas su obišli dvije lokacije s ilegalnim priključcima na vodoopskrbni sustav Grada Zagreba, u Savskom gaju te u Kozarima.
1/6