Akcija „Kuhanje na Dolcu“

Sočni mirisi fiš paprikaša i zagorske krumpir juhe danas oko podneva počeli su se širiti tržnicom Dolac.

Građani koji su kao i svakoga dana kupovali svježe domaće namirnice na najvećem zagrebačkom placu, okupili su se oko drvenekućice Zagrebačkog holdinga, na mliječnom dijelu gornje plohe tržnice Dolac. U njoj su vrsni kuhari hotela Tomislavov dom, Mario Franjković i Hrvoje Frankol, uživo pripremali jela, a degustacijske porcije dijelili su prolaznicima i posjetiocima tržnice, koji su se uokolo okupili u velikom broju. Ovom degustacijom započela je akcija kuhanja na Dolcu, koja će biti organizirana u nadolazeće tri subote u prosincu (1., 8. i 15. prosinca) od 11 do 13 sati, kada će kuhari Snježne kraljice i Tomislavovog doma pripremati autohtona kontinentalna jela. Za pripremu jela koriste su isključivo svježe namirnice, nabavljene na tržnici Dolac od domaćih proizvođača.

- Današnjom promotivnom akcijom na tržnici Dolac zajednički se predstavljaju dvije podružnice Zagrebačkog hodinga, Tržnice Zagreb i Upravljanje sportskim objetima, odnosno hotelski objekti na Sljemenu - hotel Tomilslavov dom i Apartmanska kuća Snježna kraljica. Dolazi nam prosinac i dani blagdana, pa ovom akcijom pozivamo građane Zagreba da sve potrebne namirnice za svoje blagdanske stolove pronađu na zagrebačkim tržnicama. Tamo ih očekuje najbolji izbor svježih domaćih proizvoda: voća, povrća, mesa, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda te svega ostaloga. Sve one koji možda neće imati vremena sami kuhati, pozivamo tijekom prosinca u hotel Tomislavov dom i Apartmansku kuću Snježna kraljica na Sljemenu da uživaju u vrhunskoj gastronomskoj ponudi koju će im pripremiti majstori kuhinje - rekao je Dario Matečić, direktor Službe za marketing i prodaju Zagrebačkog holdinga.

Naši hoteli na Sljemenu pripremili su tijekom prosinca posebnu pogodnost za svoje goste - blagdanski popust od 10 posto na konzumaciju hrane u restoranu. Popust se ostvaruje uz predočenje letka koji možete preuzeti ovdje.


Za podsjetnik, sljemenski hotelski objekti - Snježna kraljica i Tomislavov dom mogu se pohvaliti s brojnim gastronomskim priznanjima. Snježna kraljica dobitnica je posebnog standarda "Hrvatska autohtona kuhinja", koje dodjeljuje Ministarstvo turizma, a pravo korištenja znaka Autohtone hrvatske kuhinje ima za 25 jela iz  "Špajzkarte", dok je hotel Tomislavov dom prema istraživanju 'Najbolje u Hrvatskoj-izabrali građani u 2012.' među prvih pet hotela u Zagrebu.

Preporuke šefova kuhinje

Mario Franjković, šef kuhinje hotela Tomislavov dom Marko Deverić, šef kuhinje Apartmanske kuće Snježna kraljica
Zagorska krumpir juha Ajngemahtec
POTREBNE NAMIRNICE: suha slanina, crvena mljevena paprika, crveni luk, češnjak, mrkva, krumpir, glive (šampinjoni, bukovače), ulje, papar, sol, gustin, vrhnje za kuhanje
PRIPREMA: Crveni lik očistimo i nasjeckamo na sitno. Suhu slaninu izrežemo na kockice. U tavicu stavimo ulje da se zagrije i dodamo crveni lik i slaninu. Miješamo i čekamo da luk požuti. Dodamo mrkvu i krumpir koji smo prije toga očistili i ogulili te narezali na kockice, a potpom gljive narezane na listiće. Pirjamo na laganoj vatri, dodamo malo Vegete, soli i papra te pirjamo svezajedno dok mrkva ne omekša. Dodamo vode, zgusnemo gustinom i na kraju prošaramo kuhanim vrhnjem.
POTREBNE NAMIRNICE: pileća juha, luk, mrkva, grašak, peršin korijen i list, ulje, celer, brašno, jaja, sol , papar
PRIPREMA: Na zagrijano ulje dodajemo sitno sjeckani luk i pirjamo dok ne poprimi zlatnožutu boju. Na luk stavljamo izrezana pileća krilca i povrće po tvrdoći. Začinimo po potrebi okusa, podlijemo vodom i kuhamo na laganoj vatri. Na samom kraju od jaja, brašna i vode umijesimo noklice te kuhamo u jelu.