AGM - Upravo objavljeno VK BICEPS i NA ANDROMEĐI

AGM – BIBLIOTEKA FILTER

VK BICEPS
Franjo Nagulov

 
VK biceps, odnosno Vinkovački biceps zasigurno je najzreliji dio Nagulovljeva stvaralaštva, kombinacija autobiografskog pa čak i lokalpatriotskog, ali kao što i naslov pokazuje, sve to shvaćeno uvjetno kod autora koji zna biti i raznolik i duhovit i sjetan i, napokon, univerzalan.

Novo ime hrvatske pjesničke scene, Franjo Nagulov ima tri rukopisne zbirke od kojih je cikluse tiskao u različitim novinama i časopisima. Zbirka Tanja inzistira na temi (djevojka), pokazuje upornost i domišljatost da se o ljubavi govori svakodnevnim jezikom, da se jedna renesansna tema pretvori zaista u temu 21. stoljeća, a slijedi rukopis Boje.
Franjo Nagulov rođen je 10. rujna 1983. u Vinkovcima, gdje je završio osnovnu i srednju školu. U Osijeku je pohađao i završio Filozofski fakultet. Na Pjesničkim susretima u Drenovcima dobitnikom je nagrade za najbolji neobjavljeni pjesnički rukopis mladih autora, a nagrada je bila objavljivanje knjige 2006. godine. Osim toga, triput je pohvaljivan na Goranovu proljeću.

Poetske je tekstove objavljivao u Quorumu, Re:-u, Vijencu, Alephu, Kameleonu, Ka/Os-u, Hrašću, Mojim Vinkovcima. U pripremi je, u izdanju DPKM-a, objavljivanje nove zbirke poetskih tekstova u formi besplatne elektroničke knjige.

str. 127, meki uvez, format 12 x 17
cijena 106,00 kn


NA ANDROMEĐI
Dominko Blažević

 
Andromeđa je – kako objašnjava naslovna pjesma zbirke – zamišljena granica između momaštva i odraslosti, ničija zemlja. Pjesme su i nastale upravo tu, u toj tranziciji odrastanja, a iz pokušaja da se, unatoč svim (prije svega moralnim) razočaranjima koje je donio rat, obrazovanje, posao, obaveze, selidbe, svakodnevica, nedorečene ljubavi, sačuva (ili potraži) smisao, ljepota, i održi svojevrsni dijalog sa samim sobom.

Autor sklon romantizmu. Intimizam, zavičajnost i univerzalnost kao da su jednakomjerno složene i raspoređene i u poeziji i u autorovoj biografiji.

Dominko Blažević rodio se u Banja Luci 1972. godine. Odrastao je u Kaštelima i Splitu, gdje je i završio srednju školu. Početkom devedesetih studira arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Godine 1996. biva primljen na The Cooper Union School of Architecture i seli u New York City. Diplomira 2000. te ostaje živjeti i raditi u New Yorku sve do 2006., kada odlazi u Buenos Aires. Živi u Buenos Airesu.

Tekstove iz područja arhitekture objavljivao u Orisu, dvojezičnom hrvatsko-engleskom časopisu za arhitekturu i kulturu. Trenutno završava knjigu eseja o ideji doma i egzila.

str. 91, meki uvez, format 12 x 17
cijena 84,00 kn