Odgovor na izjave gradskog HDZ-a

Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga, Ivo Čović, na današnjoj je konferenciji za novinare komentirao javne prozivke predsjednika zagrebačkog HDZ-a, Gordana Jandrokovića, na račun poslovanja tvrtke. Istaknuo je da se do sada nikada nije referirao na izjave pojedinih političara te da  današnja konferencija predstavlja iznimku.
 
- Iako mnogi političari komentiraju rad Holdinga, što je apsolutno legitimno, mi se ne bavimo političarima i politikom. Danas činimo iznimku jer smo odgovorni za 13 tisuća zaposlenika i za pružanje brojnih usluga građanima kojih je više od  milijun.

Razlog za to je što jeftino politikantstvo i manipulacija činjenicama, za kojima je posegnuo gospodin Jandroković, mogu negativno djelovati na njihovo povjerenje u način upravljanja tvrtkom.

Da nije jeftino politikantstvo, za ovo što sam čuo rekao bih da je apsolutno smiješno
- ustvrdio je Ivo Čović.

Predsjednik Uprave osvrnuo se i na izjavu da je tvrtka poslovala bolje kad su njome upravljali Slobodan Ljubičić i Milan Bandić, rekavši da je jednaka izjavi da se HDZ-om i RH upravljalo bolje dok im je na čelu bio Ivo Sanader jer su u to vrijeme svi poslovni pokazatelji bili bolji, kako u RH tako i u Holdingu

- Gordan Jandroković se iščuđava što ne zna kada je i za što Zagrebački holding dizao kredite i na što su se trošili. Nije ni za očekivati od njega da o tome išta zna jer je više puta izjavio da ne zna ništa ni o tome što se događalo u HDZ-u i RH.

Nazivati menadžment  Zagrebačkog holdinga marionetama ovog ili onog političara je netočno i neodgovorno, a Gordan Jandroković je zadnji u Hrvatskoj koji bi imao pravo koristiti tu riječ u tom kontekstu.


Tvrdnje kako je današnje poslovanje Zagrebačkog holdinga „simbol nesposobnosti, nekompetencije, nepotizma, politikanstva“ ne mogu shvatiti nikako drugačije nego kao pokušaj da imanentna obilježja ponašanja u njegovom okruženju pokušaju pripisati našoj tvrtki - istaknuo je Ivo Čović.

Teret odluka Vlade RH umjesto građana preuzeo je ZGH

Zbivanja na državnoj razini imaju izravan utjecaja na rezultate poslovanja Zagrebačkog holdinga, rekao je predsjednik Uprave, te je podsjetio da je Uprava Zagrebačkog holdinga, u trenutku kada je Vlada donijela odluku da se poveća PDV na 23%, dogovorila s organima Društva da taj teret ne osjete građani Grada Zagreba, već da ide na teret poslovanja ZGH. Također je podsjetio da značajan doprinos u negativnom poslovnom rezultatu Holdinga imaju i druge odluke politike na državnoj razini (porast  cijena energenata, promjene tečaja, ….).

- Pozivajući građane da „prate kako se radi u Zagrebačkom holdingu, pa će vidjeti kako će Kukuriku koalicija voditi državu“, on je dijelom u pravu jer tko god pobjedi na izborima morat će se baviti saniranjem posljedica neodgovornih politika na državnoj razini iz prethodnih godina, kao što to moramo i mi u Zagrebačkom holdingu.

Holding nije povećao cijenu niti jedne svoje usluge zadnjih tri godine. Bez obzira na ostvareni negativni poslovni rezultat, brojni parametri pokazuju trend poboljšanja. Broj angažiranih radnika 30.06 ove godine je za više od 350 manji od broja na isti datum prošle godine.

Vezano uz kritiziranje politike zapošljavanja u ZGH mi, na sreću, nemamo kao u svim državnim tvrtkama obvezu traženja suglasnosti za zapošljavanje od političke stranke, a u pojedinim i nadležnog Župnog ureda -
poručio je predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga, Ivo Čović.