Vatra s neba - novi naslov u izdanju AGM-a

Uzbudljiva priča o velikoj sibirskoj eksploziji, jednom o najintrigantnijih neriješenih misterija suvremenog doba počinje s izvješćima prvih ekspedicija, koje su područje eksplozije posjetile 1927. Znanstvenici su tada tražili krater meteora koji bi objasnio eksploziju, ali nisu mogli pronaći niti jedan djelić meteorita, što je zbunilo istraživače koji su tragali za dokazom. Druga zagonetka za ekspediciju bio je način na koji su stabla rušena i činjenica da su stabla u sredini i dalje stajala, iako su bile uništene njihove kore i grane. Priča se nastavlja u nuklearno /svemirsko doba.

Napeta poput detektivske priče, "Vatra s neba" prikaz je istraživanja najmoćnije neobjašnjene eksplozije u znanoj povijesti ljudskog roda. Je li Sibir prije 84 godine pogodio meteorit, komet, NLO na atomski pogon? Što je u noći 30. lipnja prouzročilo udar snage 10 do 15 megatona TNT-a (iste je snage najsnažnijom ikada detonirana američka atomska bomba).

Eksplozija je srušila 60 miliona stabala i načinila štetu u krugu od 400 milja, a čula se i mnogo dalje. Čak se i toplina oslobođena eksplozijom osjetila stotinama milja.

Nekoliko noći nebo sjeverne Evrope bilo je izuzetno osvijetljeno. Kako su pisale ondašnje novine, u predgrađu Londona građana su izašli na ulice nedugo nakon ponoći, 1. srpnja, da bi vidjeli zastrašujuću kozmičku pojavu... nebo je bilo tako svjetlo kao da je dan.

Nakon Drugog svjetskog rata i bombardiranja Hirošime i Nagasakija, fotografije gradova uspoređivane su s fotografijama Tunguske i bile su iznenađujuće slične! Mnogi svjedoci događaja govorili su da su vidjeli objekte ovalnog oblika koji su se kretali nebom, objekte koji su mijenjali smjer kretanja i imali veoma malu brzinu.

Hipotezu o NLO-u na atomski pogon preuzeli su Thomas Atkins i John Baxter za svoju knjigu Vatra s neba (The Fire Came By), u kojoj su na uzbudljiv način spojili znanstvena istraživanja i znanstvenu fantastiku.

"Vatra s neba" novo je izdanje AGM-ove biblioteke OBELISK. Knjiga se po cijeni od 120 kuna može kupiti i putem interneta.