Vizija novog Zagrebačkog velesajma

Poznati svjetski arhitekt Peter Wilson, autor niza uspješnih projekta, poput kuće Suzuki u Tokiju i kazališta Luxor u Rotterdamu,  prvi je na radionici Društva arhitekata Zagreba prije šest godina upozorio na različite mogućnosti revalorizacije Zagrebačkog velesajma.

Danas, u razdoblju kada se ova podružnica Zagrebačkog holdinga bori s nizom financijskih i organizacijskih pitanja, ponovno se nameće pitanje vrednovanja kako samog prostora Velesajma tako i njegova odnosa s urbanim tkivom koji ga okružuje.
 
Radionica je krenula od pretpostavke neodrživosti sadašnje koncepcije Velesajma. Najvažniji zaključci radionice su da se Velesajam mora „otvoriti“ prema Gradu i samo jedan njegov dio treba zadržati izlagačku namjenu.

Također,  trebao bi se podijeliti u zone namijenjene različitim sadržajima – poslovnim, izložbenima i kulturno-zabavnim, dok bi zapadni dio Velesajma zadržao izložbenu namjenu, središnji dio bio bi namijenjen javnim funkcijama, a istočni poslovnoj namjeni. Postojeći koncept Velesajma kao prostora omeđenog ogradom na radionici su ocijenili neprihvatljivim. Sama vizura Velesajma mogla bi se promijeniti izgradnjom nekoliko umjetnih, zelenih brežuljaka, koji bi predstavljali tzv. „zonu iznenađenja“.
 
FOTOGALERIJA