Otpad može biti vrijedna prirodna sirovina

Voditelj podružnice ZGOS, Zlatko Milanović, održat će u srijedu, 29. lipnja predavanje na temu "Otpad nije smeće". Ovo je jedno u nizu predavanja koja se tijekom 2011. godine održava u sklopu tribine “Zaštita okoliša u Hrvatskoj u procesu pristupanja Europskoj uniji (EU)”.

Organizatori tribine su Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa i časopis Kemija u industriji.

- Sasvim je nepotrebno u našem društvu nametnuta dvojba: termička ili mehaničko-biološka obrada smeća, a često se plasira u javnost i iz stručnih krugova. Zbog toga se već više od dvadeset godina zanemaruju problemi odlaganja neobrađenog otpada. S druge strane se u javnosti nedovoljno promovira obveza građana da otpad odlažu odvojeno, tj. da od otpada ne stvaraju smeće.

Nerješavanje problema smeća opravdava se efektima NIMBY (Not in My Back Yard – Ne u mom dvorištu) i NIMET (Not in My Election Time – Ne u mom izbornom mandatu). Međutim, zadnji je čas da se prihvati činjenica, da otpad može biti vrijedna prirodna sirovina s kojom se ne smiju kao sa smećem zatrpavati odlagališta - jedna je od poruka sutrašnjeg predavanja dr.sci. Zlatka Milanovića.

Predavanje se održava u prostorijama HIS-a, u Berislavićevoj 6/I, od 14 do 16 sati. Ulaz je slobodan.

(Fotografija je preuzeta s web stranica Knjižnice Instituta Ruđer Bošković)