Uskoro novi prijedlog obračuna naknade za odvoz otpada

Zagrepčani dnevno proizvedu oko 1000 tona otpada, što znači da na godinu djelatnici Čistoće prevezu približno 365000 tona različitih vrsta komunalnog otpada. Brojke dovoljno govore o važnosti ove Holdingove podružnice za funkcioniranje grada, a o najnovijim projektima Čistoće u današnjoj je emisiji Radio Sljemena „Zagrebački razgovori“ govorio je zamjenik voditelja podružnice Branko Pintarić.

Istaknuo je važnost pilot projekta odvojenog skupljanja korisnog otpada, koji se trenutno provodi u nekim zagrebačkim kvartovima, te novi prijedlog obračuna odvoza komunalnog otpada podružnice Čistoća. Prema novom prijedlogu obračuna, kojeg je Uprava Zagrebačkog  holdinga d.o.o. uputila u Gradsko poglavarstvo, predlaže se obračun prema broju članova kućanstava i ukupnoj količini proizvedenog otpada. Projekt odvojenog razvrstavanja otpada, kako kaže Pintarić, građani su dobro prihvatili.

-Podružnica Čistoća je započela početkom ožujka pilot-projekt odvojenog skupljanja korisnog otpada na uzorku od 8000 domaćinstava na području Zapruđa i Kajzerice, dijela Dubrave te u Voćarskoj ulici. Uz ovaj relativno veliki pilot projekt u tijeku je i pilot projekt odvojenog skupljanja otpada u zgradi na Zelenom trgu, te priprema projekta za zgradu Mamutica u ulici Božidara Magovca. Iz otpada se izdvaja i drvo, kojeg je u prošloj godini bilo oko 200 tona, a koje se kasnije energetski iskoristilo. Također, iz otpada je prošle godine izdvojeno 4100 tona starog papira.- rekao je Branko Pintarić.