U petak počinje kupališna sezona na Jarunu

Osmu godinu za redom na jarunskim plažama vijorit će se Plava zastava - međunarodni standard za čiste, sigurne i dobro održavane plaže i prateće objekte. Svečano podizanje Plave zastave, kojim će se obilježiti početak ovogodišnje kupališne sezone, bit će u petak, 10. lipnja u 11 sati na Otoku Trešnjevka na Jarunu.

Program počinje u 11,00 sati svečanim podizanjem Plave zastave. Slijedi prezentacija spasilačke službe - prikaz vježbe spašavanja na vodi i prezentacija opreme.

Plava zastava je priznanje koje se dodjeljuje samo za jednu sezonu te se zahtjev svake godine mora obnoviti.

Prve Plave zastave podignute su na Jarunu 2004. godine – na tri plaže (Veliko jezero-jug, Otok Trešnjevka i Otok Univerzijade), a 2005. godine još na dvije plaže (Malo jezero i Otok veslača).
Od tada, plaže RŠC Jarun svake godine uspješno zadovoljavaju propisane kriterije.

Kriteriji Plave zastave za plaže vezani su uz:
  • odgoj i obrazovanje za okoliš i informiranje javnosti (prikaz informacija o kvaliteti vode, programu Plave zastave, važnim lokalnim ekosustavima, pravilima ponašanja na plaži, karte plaža te provođenje ekoloških aktivnosti)
  • kvalitetu vode (zadovoljavanje propisanih kriterija vezanih za mikrobiološke te fizikalno-kemijske parametre)
  • upravljanje okolišem (čistoća plaža, zadovoljavanje propisa o zaštiti okoliša i prostornom planiranju, redovit odvoz otpada, spremnici za reciklažu, dovoljan broj i čistoća sanitarnih objekata, održavanje plažnih objekata i opreme, promicanje održivog prijevoza)
  • sigurnost i usluge (dovoljan broj spasilaca, oprema za prvu pomoć ili liječnik, spriječavanje konflikata kod višenamjenskog korištenja plaže, dostupna voda za piće, pristup plaži i sanitarne prostorije za osobe s invaliditetom)
Tijekom kupališne sezone na jarunskim plažama obavlja se ispitivanje zdravstvene ispravnosti, odnosno kakvoće vode za kupanje prema Uredbi o kakvoći vode za kupanje, a uzorkovanje i analizu obavlja ovlaštena institucija. Za sigurnost posjetitelja i kupača brinu spasioci i liječnik koji svakodnevno dežuraju u vremenu od 10 - 20 sati. Informacije o temperaturi i kakvoći vode redovito se objavljuju na informativnim pločama i info-ormarićima na svakoj plaži.
 
Podružnica Upravljanje sportskim objektima