Otvoren Floraart na Bundeku

Na jezeru Bundeku danas je svečano otvorena 46. međunarodna vrtna izložba - Floraart. Tijekom pet dana, do nedjelje, 5. lipnja, na više od trideset hektara otvorenog prostora i dvije tisuće metara četvornih zatvorena prostora, predstavit će se 149 izlagača iz Hrvatske i 11 iz Austrije, Francuske, Italije, Mađarske, Njemačke i SAD-a.

Riječ je o najvećem hortikulturnom događaju u ovom dijelu Europe, koji se u organizaciji podružnice Zrinjevac i pod nazivom Floraart održava jubilarnih 20 godina, a 6. put na jezeru Bundek.

Izložbu je svečano otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuvši da će rapsodija cvijeća, koja vlada izložbom neposredno prije posjeta Svetog Oca Pape Benedikta XVI., još više uljepšati Zagreb.

Igor Toljan, voditelj podružnice Zrinjevac i predsjednik Izvršnog odbora Floraarta rekao je da je Floaart postala zaštitni znak Zagreba te na najljepši način nosi poruku njegove prirodne i kulturne baštine.

Također je naglasio da izložba nastoji svakom posjetitelju ponuditi upravo ono što ga zanima - od idejnih rješenja uređenja vrta, okućnica ili balkona do najraznovrsnijih usluga i proizvoda za ljubitelje cvijeća i zelenila.

- Dopustite da vam Bundek, ta oaza odmora užurbanog ritma Zagreba, ispriča svoju čarobnu priču, još jednu u nizu iz svojega cvjetnog serijala. Priču koja je poseban doživljaj za oko i dušu - poručio je Toljan.

Tijekom pet dana, uzduž lijepo uređene izložbene staze uokolo jezera Bundek, građani će moći razgledati veliku izložbu ukrasnog bilja, rezanog cvijeća, opreme za uređenje vrtova i dječjih igrališta, raznog cvjećarskog pribora i alata, sredstava za prihranjivanje i zaštitu bilja, sjemenja, umjetnog cvijeća, ukrasne keramike i ostalog.

Sajam će obogatiti i velik broj kulturno-umjetničkih i edukativnih manifestacija, kao što su nastup dječjeg zbora Kikići, niz dječjih radionica, a pristup je napravljen i za djecu s posebnim potrebama.

Predviđeno je tradicionalno natjecanje "Hrvatski KUP florista", međunarodno natjecanje srednjih poljoprivrednih škola, i Hrvatski projekt "Lijepa naša Sava". Na Floraartu se održavaju i stručna predavanja, prezentacije, kreativne radionice, predstave za djecu i zabavni program.

Na svečanosti otvorenja nastupio je Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO.

foto galerija