Jubilarnih 20 godina Floraarta

U srijedu, 1. lipnja na zagrebačkom Bundeku svoja vrata otvara 46. međunarodna vrtna izložba - Floraart. U ovom parku cvijeća na više od trideset hektara prostora do nedjelje, 5. lipnja predstavit će se oko 150 izlagača iz Hrvatske i inozemstva. Riječ je o najvećem hortikulturnom događaju u ovom dijelu Europe, koji se u organizaciji podružnice Zrinjevac i pod nazivom Floraart održava jubilarnih 20 godina.

Tijekom pet dana, uzduž lijepo uređene izložbene staze uokolo jezera Bundek, građani će moći razgledati veliku izložbu ukrasnog bilja, rezanog cvijeća, opreme za uređenje vrtova i dječjih igrališta, raznog cvjećarskog pribora i alata, sredstava za prihranjivanje i zaštitu bilja, sjemenja, umjetnog cvijeća, ukrasne keramike i ostalog.

Kako događaj koincidira s dolaskom Svetog Oca u Hrvatsku u Zrinjevcu očekuju veći broj posjetitelja nego inače.

- Zbog dolaska Svetog Oca, cesta sa zapadne strane Budeka će biti zatvorena pa će se ove godine prodaja drukčije organizirati, odnosno bit će premještena na istočnu stranu. Ovogodišnji Floraart nema određenu temu prema kojoj bi izlagači trebali oblikovati svoje cvjetne instalacije, već je sve prepušteno mašti i željama izlagača - rekla je Biserka Kirin, dopredsjednica Izvršnog odbora Floraarta.

Sajam će obogatiti i velik broj kulturno-umjetničkih  i edukativnih  manifestacija, kao što su nastup dječjeg zbora Kikići, kulturno-umjetnički program Lijepa naša Sava, niz dječjih radionica, a pristup je napravljen je i za djecu s posebnim potrebama.

U danima prije početka Floraarta na Bundeku vlada radna atmosfera. Dvadesetak djelatnica i djelatnika podružnice Zrinjevac sade različite vrste cvijeća, svih boja uzduž jezera. Među brojnim vrstama cvijeća dominiraju ljetnice, trajnice i grmlje koje marljive djelatnice Zrinjevca aranžiraju na tlu. Cvjetno šarenilo okupano suncem, kako se približavao dan otvorenja, sve više okupira zagrebački Bundek kako bi Floraart  zasjao u najljepšem svjetlu.

Na Bundeku posađeno 200.000 raznih ljetnica
Djelatnice Zrinjevca u danima prije početka Floraarta marljivo pripremaju cvjetnu stazu uokolo jezera Bundek. Rekle su nam da uživaju raditi s cvijećem te da ih posao opušta.

Sadile su uzduž staze kojom će građani, tijekom pet dana, moći razgledati različite cvjetne kreacije. Na ovako velikom prostoru (oko 30 ha) kažu, otvorila se mogućnost oblikovanja cvjetnih gredica u koje se svake godine posadi i do 200.000 komada raznolikih ljetnica. 
 

Od Sajma cvijeća na Gornjem gradu do Floraarta na Bundeku
Do 1991. godine Sajam cvijeća održavao se na Gornjem gradu u organizaciji poduzeća Arto. U godini međunarodnog priznanja Hrvatske i Sajam doživljava prijelomni trenutak. 1992. Sajam cvijeća dobiva ime FLORAART, a novi organizator priredbe postaje Trgovačko društvo „Zrinjevac“. To je ujedno i godina redefiniranja Sajma u Međunarodnu vrtnu izložbu, koja iz gornjogradskih prostora i trgova seli na Savu. Točnije, na Prisavlje uz Boćarski dom, a Grad, koji je donio tu odluku, postaje njezin stalni pokrovitelj.
 
Razlog toj promjeni bila je želja da se Zagrebački sajam cvijeća čim više približi sličnim manifestacijama u gradovima razvijene europske vrtlarske tradicije i da se čim snažnije učvrsti njegovo međunarodno značenje. Boćarski se dom tako, s proširenim okolišem, očituje gradu kao izuzetan izložbeni prostor prikladan  za prezentaciju brojnih tema.

Vanjski prostor (10.000 m2) omogućio je cijeli niz kategorija oblikovanja oglednih vrtova, cvjetnjaka, prezentacija dendrološkog materijala i ostalog. Istodobno s tim, okoliš Doma oplemenjen je vrtno-perivojnim i vrtno-graditeljskim uređajima visoke razine, te tako postao prepoznatljiv izložbeni prostor grada. Vrijedan sadržaj vanjskog izložbenog prostora je dječje igralište, koje se tijekom godina razvilo, obogaćivanjem prostora elementima za igru najviših europskih dometa.
 
Boćarski dom Zrinjevac, svojom prostornom unutrašnjošću (4000m2) omogućio je floristima profesionalni zamah koji ih je, kada je riječ o ljepoti komponiranja cvjetnih aranžmana, stavio uz bok onima u Europi. Dvorana,razvedene polivalentne namjene omogućila je izlagačima bogati cvjetni izričaj.
 
Iz tih dana je i prateća prigodna manifestacija – Cvijet u srcu grada – kojom se u nedjelju što prethodi tjednu FLORAART-a najavljivala izložba. Odvijao se na Trgu bana Jelačića uz Cvjetni korzo te glazbene i folklorne skupine. U sjeni veselih šestinskih kišobrana zagrebačke vrtlarsko-cvjećarske tvrtke građanima nudile su cvijeće, trajnice, sobno bilje,lukovice, sjeme i razne vrtlarske potrepštine.
 
Zbog prostornog ograničenja ambijenta Boćarskog doma Zrinjevac u organizaciji izložbe, 2006.g. odlučeno je da se izložba preseli na novouređeni prostor jezera BUNDEK.

Na obali rijeke Save obnovljeno je i uređeno nekadašnje gradsko kupalište u jednu od najljepših zagrebačkih zelenih površina.

Ni ovdje se nije zaboravilo na raznolikost i punoću sadržaja dječjih igrališta, pa je tako u proteklih pet godina izgrađeno igralište za djecu s posebnim potrebama i dva igrališta za djecu različitih dobnih skupina.

 
FOTOGALERIJA