Specijalizirane sajmove obišlo više od 15.000 posjetitelja

Na četiri specijalizirana međunarodna sajma – Zagreb transport show, Graditeljstvo, sajam Obrtništva i Inteklima, održana na Zagrebačkom velesajmu od 5. do 9. travnja, predstavio se 451 izlagač iz 23 zemlje. Tijekom pet dana sajmove je obišlo više od 15.000 posjetitelja.

U sklopu Zagreb transport showa predstavljen je prvi hrvatski autobus - Crobus, proizvođača tvrtke AutoZubak. Radi se o autobusu napravljenom na pogonskoj osnovi poznate švedske kompanije Scania, a u proizvodnji pojedinih sklopova angažirani su domaći kooperanti i proizvođači opreme. Kako je naglasio čelni čovjek tvrtke Pavo Zubak, proizvodnjom prvog hrvatskog autobusa AutoZubak domaćem i inozemnom tržištu nudi potpuni novitet, međugradski autobus visoke klase, dužine dvanaest metara, kapaciteta 49, odnosno 51 putnika  koji po ocjenama svjetskih stručnjaka može ravnopravno stati uz bok najkvalitetnijim svjetskim markama. Serijska proizvodnja novog hrvatskog izvoznog proizvoda započet će uskoro u pogonima tvornice u Sesvetskom Kraljevcu.

Iz bogatog stručno popratnog programa
izdvajamo Obrtnički forum održan u sklopu sajma Obrtništva. Među ostalim raspravljalo se o stvaranju poticajnog okruženja za obrtništvo i povećanju konkurentnosti, poticajnim mjerama za obrtništvo te suzbijanju neregistrirane djelatnosti, odnosno prijedlogu zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti kojeg je Vlada uputila u saborsku proceduru. Istaknuto je kako su nelikvidnost, nelojalna konkurencija, blokade i zatvaranje obrta glavni problemi koji muče hrvatske obrtnike te kako treba uvesti reda na tržište, odnosno, omogućiti obrtnicima da imaju jednak položaj kao i trgovačka društva.

U sklopu sajma Graditeljstva održan je tradicionalni Dan graditelja na kojem je bilo riječi o aktualnoj situaciji i problematici hrvatskog graditeljstva. Kako je istaknuto kriza u graditeljstvu još traje, o čemu svjedoče glavni pokazatelji građevinske aktivnosti. Hrvatski građevinari sve veći interes pokazuju za nastupe na stranim tržištima. Građevinarima su posebno zanimljive zemlje bivše Jugoslavije, Albanija, zemlje nekadašnjeg Sovjetskog Saveza te arapske zemlje.

Priznanja najuspješnijim izlagačima

Tijekom održavanja sajmova dodijeljena su i priznanja najuspješnijim izlagačima. Posebno priznanje i kristalnu skulpturu za najvišu razinu ukupnog nastupa na sajmu Graditeljstva dobila je tvrtka Wienerberger Ilovac iz Karlovca, dok je posebna priznanja za visoku razinu ukupnog nastupa na tom sajmu dobilo pet tvrtki (Hoco-Stabil, Inotherm, Lager Bašić, Nexe-Dilj i Supera).

Tvrtka AZ Crobus iz Sesveta dobitnik je posebnog priznanja i kristalne skulpture za najvišu razinu ukupnog nastupa na sajmu Zagreb transport Show, a tvrtka Peugeot Hrvatska dobila je priznanje za visoku razinu ukupnog nastupa.

Na sajmu Interklima posebno priznanje i kristalna skulptura za najvišu razinu ukupnog nastupa pripala je tvrtki Centrometal, dok je deset tvrtki dobilo priznanje za visoku razinu ukupnog nastupa.

Hrvatska obrtnička komora (HOK) dobitnica je posebnog priznanja i kristalne skulpture za najvišu razinu ukupnog nastupa na sajmu Obrtništva.

Obrtnička komora Zagreb, Obrtnička komora Međimurske županije i Obrtnička komora Karlovačke županije dobile su pak priznanja za visoku razinu ukupnog nastupa na tom sajmu.

Na sajmu Obrtništva dodijeljene su i tradicionalne nagrade Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva „Vrijedne ruke“ najboljem poduzetniku–izlagaču–obrtniku za najbolji proizvod, najbolji izvozni proizvod, inovativni proizvod, tradicionalni ( umjetnički proizvod ) i za najbolji proizvod ženskog poduzetništva.

Za kategoriju  najbolji proizvod prva nagrada dodijeljena je  Uslužnom obrtu ANDABAK, Sesvete, vlasnik Hrvoje Andabak,  za proizvod Inox ograda sastavljena od inox cijevi, stakla i drveta.

Najbolji izvozni proizvod prema ocijeni Ministarstva je ima  Metaliaplast, Zaprešić, vlasnika Zdenko Skledar. U kategoriju inovativni proizvod prva nagrada dodijeljena je KO-ART proizvodno uslužno-servisni i trgovački obrt, Zagreb, vlasnika Tomislava Petkovića. Za najbolji tradicionalni ( umjetnički ) proizvod prva nagrada pripala je tvrtki MECENA proizvodnja proizvoda od gline,  Ivanec, vlasnik Matija Kuća za lončarske proizvode od gline izrađene na tradicijski način

U kategoriji proizvoda ženskog poduzetništva najboljim je ocijenjena vrtna garniturau deccupage tehnici MAGIC ART STUDIO KERAMIC, Belica, vlasnica Tea Kapelari Obadić.

Do kraja ove godine na Zagrebačkom velesajmu održat će još šesnaest sajmova. Najavljujemo Međunarodni sajam grafičke industrije i industrije papira INTERGRAFIKA i Specijalizirani sajam ambalaže i pakiranja Modernpak od 1. do 4. lipnja. Više informacija na www.zv.hr
 
Podružnica Zagrebački velesajam
 
foto galerija