Stručnim i atraktivnim sadržajima privukli brojne posjetitelje

Četiri međunarodne izložbe, CroTour, Inga, Vinovita i Hotel&Gastroteh, koje se na Zagrebačkom velesajmu održavaju do 26. ožujka, stručnim i atraktivnim sadržajima pobudile su veliku pozornost javnosti.

Tijekom protekla dva dana na velesajam su stigli brojni ugledni gosti iz inozemstva koji su sudjelovali na pojedinim skupovima kao predavači te na međunarodnom stručnom skupu World Tourisam Organization. Organizirana je i Buy Croatia poslovna radionica za ino turoperatore s velikom brojem sudionika iz raznih zemalja.

Nakon otvorenja u srijedu, 23. ožujka, sajam je sa suradnicima obišla i predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor te predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović s članovima Uprave.

Međunarodni sajam turizma prate brojni sastanci turističkih djelatnika na Hrvatskom turističkom forumu, Konferenciji o zdravstvenom turizmu, Stručnom skupu Udruge hrvatskih putničkih agencija pa sve do kulture turizma wellnesa i drugih aktualnosti. Sajam otvara i mogućnost predbilježbe za skorašnju turističku sezonu ali i zaključivanje aranžmana za slijedeću godinu.

Posebnu pažnju na Ingi, trećem međunarodnom sajmu hrane i pića i gastronomskih inovacija, privlače natjecanje kuhara. Natječu se mladi ali i prekaljeni kuharski majstori, čija slava prelazi granice Hrvatske i koji su na svjetskim natjecanjima osvojili brojne medalje. Snimanje emisije Masterchef, u kojoj kandidati pokazuju svoje vještine pripremanja hrane, privlači osobitu pozornost publike. Osim toga, kuhar na setu priprema jelo te educira sve okupljene o pripremi istog. Pripremljena jela mogu kušati i okupljeni gledatelji.

Na Vinoviti, 16. međunarodnom sajmu vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo okupio se reprezentativnim broj vinara. Izložba je izvrsno posjećena, a na prezentacijama pojedinih vinskih kuća mogu se kušati vina koja su u posljednje vrijeme osvojila vrhunska priznanja na najprestižnijim svjetskim ocjenjivanjima.

Međunarodni ocjenjivači sud proglasio je najbolja vina. Međunarodna komisija sastavljena od vrhunskih stručnjaka iz zemlje i inozemstva, na osnovi pravila Svjetske vinske organizacije OIV, među 262 uzorka iz 7 zemalja proglasila je šampione ovogodišnje Vinovite i dodijelila 5 velikih zlatnih medalja, 52 zlatne medalje i 16 srebrenih diploma.

Počasni šampion kao i najbolje ocjenjeno hrvatsko suho bijelo vino je Graševina berba 2009. godine Kutjeva d.d. Šampion kod polusuhih bijelih vina je Traminac Ledeno vino, berba 2009. također Kutjeva d.d. U kategoriji crvenih vina šampion je Vranac Alexander, berba 2007. iz Valandova iz Makedonije.

Najbolje ocjenjeno Hrvatsko crveno vino, koje je dobilo i počasnu nagradu Studec, je Syrah berba 2007., Badel 1862.

Zajednički nastup četiri podružnice

U sklopu CroTOura po prvi put se predstavljaju i naše podružnice - Vladimir Nazor, Upravljanje sportskim objektima, Tržnice Zagreb i Zrinjevac.

Podružnica Vladimir Nazor predstavlja aktualne programe za ovo ljeto koji uključuju tjedne i dvotjedne odmore za djecu pod nadzorom voditelja i uz animaciju, u hostelima Stoimena u Crikvenici, Cvrčak u Dugoj uvali, Zlatokrila u Velom Lošinju i u kampu Veli Jože u Savudriji. Tijekom prva dva dana predstavnici podružnice obavili su i nekoliko poslovnih razgovora s nekim domaćim i jednom talijanskom turističkom agencijom. Predstavljena je i promotivna ponuda u Hostelu Arena Zagreb, koja donosiocu letku omogućuje noćenje po 95 kuna.

U suradnji s partnerima (komitentima) podružnica Tržnice Zagreb predstavlja domaće prehrambene proizvode organskog i eko podrijetla. Posjetitelji se izravno na izložbenim prostorima mogu uvjeriti u kvalitetu domaćih proizvoda, koji se svaki dan mogu kupiti na zagrebačkim tržnicama. Tako se mogu kušati suhomesnati proizvodi, voće i povrće te sir i vrhnje.

Novu internetsku stranicu, tečajeve plivanja za djecu i odrasle, gimnastike, školu jahanja na Hipodromu te ostale programe za građanstvo predstavlja Podružnica Upravljanje sportskim objektima. Na njihovom izložbenom prostoru također se mogu saznati informacije o promotivnim ponudama u Hotelu Tomislavov dom i Apartmanskoj kući Snježna kraljica.

Podružnica Zrinjevac cvjetnim aranžmanima i plakatima najavljuje Međunarodnu vrtnu izložbu Floraart na Bundeku od 1.do 5. lipnja ove godine.

Zajednički izložbeni prostor naših podružnica nagrađen je u sklopu sajma CroTour priznanjem za cjelokupan marketinški nastup, dok su Tržnice Zagreb u sklopu sajma Inga nagrađene prizanjem za visoku razinu ukupnog nastupa na sajamskoj priredbi.

foto galerija