CroTour, InGa, Vinovita i Hotel & Gastroteh - 23. do 26. ožujka

Smjena straže počasne satnije Kravat pukovnije uz Mjesečevu sonatu u izvedbi violončelistice Ane Rucner najavit će u srijedu, 23. ožujka otvorenje specijaliziranih sajmova CroTour, InGa, VINOVITA i Hotel&Gastroteh. Ovaj najznačajniji turistički i gastronomski događaj u Hrvatskoj održava se na Zagrebačkom velesajam do subote, 26. ožujka. Okupit će 525 izlagača i sudionika iz 28 zemalja koji će se predstaviti u paviljonima 8, 8a i 9.

Bogat program i novi projekti, koje su danas predstavile Mirela Bartolec, voditeljica podružnice i direktorica sajma Vesna Cvitanović, svojevrsna su prekretnica u organizaciji ovih sajmova. Prema riječima Vesne Cvitanović ovaj četvrti sajamski projekt na sadržajnoj razini bogatiji je nego prethodnih godina. Naglasak je na kvaliteti, primicanju kulture turizma i gastronomije.

Po prvi put u sklopu sajma CroTour uvodi se projekt - Grad partner. Ove godine to je grad Zagreb, a predstavit će ga Turistička zajednica Grada Zagreba. Kako je najavila Amelia Tomašević, direktorica TZ grada Zagreba, bogatim programom predstavit će se presjek šarolike zagrebačke ponude. Po cijelom prostor šetat će likovi iz prošlosti, a na pozornici nastupit će folklorna društva iz Zagreba i okolice te Cinkuši i kvartet Potepuhi.

Svečano otvorenje bit će u srijedu u 11 sati, u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajmu. Očekuje se da će sajmove otvoriti predsjednica Vlade RH, Jadranka Kosor.

Posjetitelje očekuju vrijedne i atraktivne nagrade te četiri dana degustacije izvrsnih vina i jela hrvatskih majstora kuhinje.
 

4. međunarodni sajam turizma 
- CroTour  najznačajnija je sajamska priredba u Hrvatskoj namijenjena turizmu. I ove godine održava se pod visokim pokroviteljstvo Ministarstva turizma RH. Na jednom će mjestu okupiti turističku ponudu i potražnju, turističke agencije, touroperatore, vlasnike hotela, restorana, kampova i ostalih turističkih sadržaja. Ove godine naglasak je na posebnim oblicima turizma kao što je zdravstveni turizam. S tim u svezi održat će se i „Konferencija industrije zdravstvenog turizma“. Očekuje se da će održavanje ovako velikoga skupa pomoći podizanju kvalitete i ugleda zdravstvenog turizma te ujedno dati smjernice izradi strategije zdravstvenog turizma Republike Hrvatske.

Turistička zajednica Grada Zagreba predstavit će program „Zagreb – kakvog ne poznajete“ i značajan projekt „Kultura turizma“, kojemu je cilj promicanje sustavne edukacije o značaju turizma za ukupan gospodarski razvoj grada Zagreba.

Na ovogodišnjem sajmu posebno su aktivni studenti turizma iz Udruge studenata turizma ZSM-a. Cro Summer Job – Pronađi savršen posao poziv je Udruge studenata turizma te novu ponudu pod nazivom „Zagreb za mlade“, gdje će nas upoznati s neistraženim lokacijama, originalnim i tradicionalnim mjestima, specijalitetima i ostalim nezaobilaznim mjestima grada Zagreba.

Neizostavni dio stručnog programa su i turistička burza „Buy Croatia“ u organizaciji HTZ-a i Hrvatski turistički forum na temu „Ususret sezoni 2011“, u organizaciji Ministarstva turizma RH, Hrvatske turističke zajednice, Udruge hrvatskih putničkih agencija, Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske i HGK .
 

Najznačajnija manifestacija ove vrste u regiji 3. međunarodni sajam hrane, pića i gastronomskih inovacija - InGa organizira se s ciljem predstavljanja novih trendova i inovacija u gastronomiji, te proizvodnji hrane i pića.

Posebno najavljujemo i Masterchef - najkreativniji kuharski reality show uživo na Zagrebačkom velesajmu. Na ovogodišnjem sajmu, Masterchef će sudjelovati snimanjem dijela emisije pod nazivom Gastro duel te nizom atraktivnih predstavljanja projekta posjetiteljima sajma.

Sajam prati vrlo kvalitetan i sadržajan program stručnih skupova, prezentacija i izložbi od kojih izdvajamo: Natječaj, izložba i degustacija - „Zlatne ruke“, jednodnevno natjecanje na kojem sudjeluje 12 najboljih kuhara Hrvatskog kuharskog saveza po rang listi za 2010. godinu.
 

Na 16. međunarodnom sajmu vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo - VINOVITA bit će prezentirano vinogradarstvo i podrumarstvo - ”od trsa do čaše”. Sajmu vina prethodila je manifestacija, Međunarodno ocjenjivanje vina koja se već šestu godinu, kao jedina u Republici Hrvatskoj, odvija pod visokim pokroviteljstvom OIV-a, Međunarodnog ureda za vino i lozu iz Pariza. Ove godine bit će dodjeljeno 5 velikih zlatnih medalja te 53 zlatne i 16 srebrnih malih medalja. Svečana dodjela nagrada bit će u petak, 25. ožujka u Kongresnom centru.

U paviljonu 9 tijekom tri dana moći će se po prvi puta kušati mala graševina – berba 2010., a u paviljonu 8a ne propustite prigodnu prodaja vina.
 

Većina emitivnih turističkih zemalja prepoznaje Hrvatsku kao vrlo poželjnu destinaciju. Gradnja i opremanje novih hotela, ugostiteljskih objekata, kao i osuvremenjivanje postojećih turističkih kapaciteta, uz promicanje prepoznatljive gastronomije, jedna je od strateških razvojnih odrednica hrvatskog turizma. Međunarodni sajam hotelsko ugostiteljske opreme - HOTEL&GASTROTEH namijenjen je proizvođačima i distributerima hotelske i ugostiteljske opreme, proizvođačima HoReCa programa, financijskim i consulting organizacijama, strukovnim udruženjima i poslovnoj publici: hotelijerima, restoraterima, investitorima u turistički sektor, poduzetnicima i djelatnicima u ugostiteljsko-turističkom sektoru.

Svi posjetitelji sajmova u terminu 23.- 26.3. moći će sudjelovati u nagradnoj igri s vrijednim nagradama.

Glavna nagrada je sedmodnevno obiteljsko ljetovanje na otoku Šolti.

CIJENE ULAZNICA I RADNO VRIJEME
  • ulaznica za jednokratni posjet – 20 kn
  • ulaznica za jednokratni posjet učenika, studenta i umirovljenika 10 kn
  • paket ulaznica (za dvoje) 30 kn
  • stalna ulaznica (za sve dane sajma) 50 kn
Radno vrijeme sajmova je od 10 do 19 sati, a 24. i 25. ožujka 10 do 20 sati. Cijena dnevne parking karte je 10 kuna.

foto galerija