Otvorenje 20. međunarodnog sajma nautike na ZV

Na Zagrebačkom velesajmu danas je otvoren 20. međunarodni sajam nautike, na kojem će do 27. ovog mjeseca nastupiti 350 izlagača iz 31 zemlje.
 
Osim plovila svih vrsta, zagrebački Sajam nautike karakterizira ponuda brodskih motora, opreme za ronjenje, ribolov, jedrenje, nautičke obuće i odjeće, što mu daje značajnu prednost u odnosu na brojne druge nautičke sajmove u Hrvatskoj.

Ovogodišnji program obogaćen je i brojnim stručnim skupovima, nagradnim igrama za posjetitelje, a u 4 sajamska paviljona posjetitelji mogu, između brojnih plovila, vidjeti i 10 brodova koji su premijerno izloženi.
 
Na svečanom otvorenju, na kojem je bio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, najprije je govorila voditeljica podružnice Zagrebačkog velesajma Mirela Bartolec, a sajam je prigodnim govorom otvorio državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kapetan Mario Babić.
 
Voditeljica podružnice Mirela Bartolec je, među ostalim, naglasila da se osim brojnih plovila na velesajmu mogu vidjeti razne atraktivnosti kao što je bazen za ronjenje u kojem se mogu okušati i posjetitelji, dok će ronioci prvaci Hrvatske i  Slovenske reprezentacije pokazati svoje umijeće ronjenja na dah.
 
Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kapetan Mario Babić rekao je da usprkos recesiji Nautika stalno napreduje. Tako je, kako kaže, tijekom prošle godine Hrvatsku je posjetilo 38360 različitih plovila, što je 2 % više nego 2009. godine. Na tim brodovima bilo je 320000 nautičara.
 
Hrvatsku je, nastavio je Babić,  posjetilo 33000 charteraša što je 3% više nego 2009. godine, a trenutno se u Hrvatskoj čarterom bavi 1400 tvrtki, što 11% više nego 2009. godine. Prošle godine na najvećem nautičkom sajmu u Düsseldorfu Hrvatska je proglašena najboljom zemljom za charter u Europi.
 
Državni tajnik Babić naglasio je i kako je prošle godine pojednostavljena procedura ulaska brodova u Jadrana pa ove godine nautičari neće trebati osobno dolaziti u lučku kapetaniju, nego će moći i Internetom produžiti vinjetu.
Ovom je prigodom, također, najavio da će se raspisati natječaj za marinu u Dubrovniku te da je u završnoj fazi izrada Zakona o pomorskom dobru.
 
Nagradna igra

U nagradnoj igri sudjeluju posjetitelji s kupljenom ulaznicom i točno ispunjenim anketnim upitnikom, koji se ubacuje u  predviđene kutije na info punktovima u foajeu pav. 8/8a  i  Toplom prolazu pav. 11A /10a. Kutije se nalaze na štandovima sponzora glavnih nagrada REFUL MARINE TP pav. 11A/10a/št.2 i CANTAL MARINE  P-10a/št.20. Izvlačenje dobitnika nagrada održat će se 27. veljače u 17 sati, u Toplom prolazu između pav. 11A i 10a.

Posjetitelje očekuje bogat fond nagrada:
 
1. nagrada
 • BRODICA REFUL 4 WIND (sponzor:  Reful Marine d.o.o., Gvozd)
2. nagrada
 • Krstarenje za 6 osoba: 7 dana najma jahte Linssen Grand Sturdy 29.9  AC (sponzor: Cantal Marine - Linssen Yachts, Ljubljana, Slovenija
3. nagrada
 • sedmodnevni  početni tečaj jedrenja u Jezerima
 • Komplet Hrvatski peljar sjevernog i južnog Jadrana
 • Godišnja pretplata na časopis „More“
 • Komplet izdanja Biseri Jadrana (Rovinj, Brijuni, Podmorje, Rab, Vis, Hvar, Brač, Kornati, Zadar, Korčula) 
 • 1300 planova hrvatskog Jadrana                              
 • Gustoza đita - Jadranski gurmanski peljar 
 • Najljepša jadranska sidrišta                                           
4. nagrada
 • Električni izvanbrodski motor Thruster                                
 • Komplet službenih navigacijskih karata, publikacija i knjiga za brod
5. nagrada
 • Padobranski tandem skok i snimanje skoka                                         
 • Vrša na sklapanje  
Cijene ulaznica i radno vrijeme
Ulaznica za jednokratni posjet 30 kn
ulaznica za jednokratni posjet učenika, studenta i umirovljenika 15 kn
Ulaznica za stalni posjet  90 kn
Katalog          15 kn 
 Za organizirane grupe od 25 i više posjetitelja odobravamo popust od 20% na cijene ulaznica.

 Radno vrijeme za posjetitelje sajma je od 23. – 26.02.   od 10.00 do 19.00 sati i 27.02.  od 10.00 do 18.00 sati. Sajam se održava u paviljonima 8a, 9, 10a i 11A 
 
Zagrebparking za trajanja sajma osigurava posjetiteljima cjelodnevno parkiranje vozila na istočnoj i zapadnoj strani Zagrebačkog velesajma po cijeni od 10 kn, na južnoj strani po 20 kn i za autobuse po 50 kn.
 
Podružnica Zagrebački velesajam