Organizacija prijevoza za Svjetski skijaški kup

Izvanrednu organizaciju prijevoza gledatelja na slalomske utrke Svjetskog skijaškog kupa Snježna kraljica, koje će se u utorak, 4. i četvrtak, 6. siječnja održavati na Medvednici, i ove godine realizira Zagrebački električni tramvaj.

Izvanredna organizacija u nadležnosti ZET-a podrazumijeva tramvajski prijevoz putnika do Mihaljevca te autobusni od terminala Mihaljevac do Sljemena. Uspostavlja se 4. siječnja u 12 sati i toga će dana trajati sve do 21.30 sati.
Primjena izvanredne organizacije prijevoza u četvrtak, 6. siječnja, započinje u 11.00 sati i traje do zadnjeg polaska autobusa sa Sljemena u 22 sata.

AUTOBUSNI PRIJEVOZ
U cilju bržeg prijevoza putnika, bez duljih usputnih zaustavljanja do Sljemena i u suprotnome smjeru, uspostavlja se izvanredna autobusna linija Mihaljevac - Bliznec – Sljeme – Mihaljevac. Osim na početnom, autobusi će se zaustavljati na stajalištima kod Doma željezničara i Ženskog sedla.
U utorak, 4. siječnja na trasi Mihaljevac – Sljeme vozit će do 40 autobusa.
Izvanredni prijevoz prema Sljemenu započinje u 12 sati, a kako se očekuje, pojačanim će intenzitetom trajati do 14 sati. Nakon tog vremena veći priliv putnika očekuje se ponovno od 15 do 16.30 sati, odnosno uoči druge vožnje. Autobusi će se na liniju uključivati prema potrebi, odnosno povratka većine gledatelja na Mihaljevac.

Početak intenzivnog izvanrednog prijevoza putnika sa Sljemena predviđa se oko 19 sati, iako će tijekom cijeloga dana do Mihaljevca također voziti autobusi prema potrebi i broju putnika. Kako predviđamo, povratak će trajati do 21.30 sati, a u to vrijeme kreću zadnji autobusi od Doma željezničara i sa Ženskog sedla.
U četvrtak, 6. siječnja, prema i sa Sljemena vozit će do 60 autobusa, a početak izvanredne organizacije planiran je u 11.00 sati.
Autobusi će se kretati kontinuirano prema vrhu Medvednice sve do 14.00 sati. Prema potrebi i prilivu putnika autobusi će se i nakon tog vremena uključivati u promet.
Oko 19.00 sati započinje pojačani prijevoz putnika sa Sljemena do Mihaljevca koji će, kako se očekuje, trajati do 22 sata. Tada je zadnji polazak od Doma željezničara i sa Ženskog sedla.

KARTE ZA PRIJEVOZ
Da bi se prijevoz putnika i posjet natjecanju pojednostavio, tiskane su zajedničke karte za prijevoz i ulazak u gledališni prostor.
Ulaznice s oznakom B osiguravaju prijevoz autobusom do Ženskog sedla i povratak s iste lokacije.
Putnici s oznakom A na ulaznici izlaze i u povratku ulaze u autobuse kod Doma željezničara. Samo će putnici s valjanim kartama moći ući u koridor predviđen za ukrcaj u autobuse.

UKRCAJ I ISKRCAJ PUTNIKA NA MIHALJEVCU
Ukrcaj, odnosno iskrcaj putnika bit će na zapadnoj strani Gračanske ceste, sjeverno od raskrižja sa Ksaverskom, uz terminal Mihaljevac. Uspostava privremenog tramvajskog stajališta na Ksaverskoj cesti, neposredno prije raskrižja s Gračanskom cestom, putnicima omogućuje najkraći mogući put od tramvaja do autobusa i obrnuto, koje će usmjeravati pripadnici osiguranja. Time je spriječen prelazak pješaka preko Gračanske ceste i izbjegnuta njihova kolizija s autobusima izvanredne linije.

REDOVNE AUTOBUSNE LINIJE U ZONI PRIJEVOZA PUTNIKA NA SLJEME
Autobusne linije vozit će redovnim trasama bez pojačanja na skraćenim relacijama, odnosno do zone dodira s trasom izvanredne linije.
Autobusi linije 102 (Britanski trg – Mihaljevac) koristit će kao početno-krajnje stajalište Šestinski vijenac – Šestine, a autobusi na liniji 233 (Mihaljevac – Markuševec) vožnju će završavati, odnosno započinjati na lokaciji Gračanska/Bliznec.
Autobus linije 140 Mihaljevac - Sljeme neće prometovati 4. i 6. siječnja!

TRAMVAJSKI PRIJEVOZ pojačan prema Mihaljevcu
U utorak, 4. siječnja na tramvajskoj liniji 8 vozit će ukupno 7 vlakova, a na liniji 14 prometovat će ukupno 16 vlakova. Kretanje vozila s početnih, odnosno završnih stajališta bit će svakih 4-5 minuta.
Sukladno potrebama i procjeni prometnika na terenu dodatno će se pojačavati i druge redovne linije dnevne i noćne tramvajske mreže.
U četvrtak, 6. siječnja, također će biti pojačan tramvajski promet prema Mihaljevcu. Na liniji 8 toga će dana voziti 10 tramvajskih vlakova, a na liniji 14 bit će ih 18. Razmaci u polascima tramvaja, kako očekujemo, bit će od 3 do 4 minute. I u četvrtak će se, prema potrebi, dodatnim kapacitetima pojačavati druge redovne linije Zagrebačkog električnog tramvaja.

INFORMIRANJE GRAĐANA
Tijekom izvanredne organizacije prijevoza građane ćemo o stanju u prometu informirati izravnim glasovnim vijestima u putničkim prostorima vozila i na stajalištima opremljenim informativnim zaslonima.

ZET 4. SIJEČNJA – UKRATKO
  • 12.00   početak izvanredne organizacije prijevoza na Sljeme
  • 14.00    – završetak intenzivnog prijevoza putnika (dalje autobusi prema potrebi)
  • 15.00    – početak prve vožnje
  • 18.00    – početak druge vožnje
  • 19.00    – završetak druge vožnje i proglašenje pobjednika
  • 19.00   – početak izvanrednog prijevoza sa Sljemena
  • 21.30   završetak izvanredne organizacije prijevoza (sa Sljemena)
  •  
- Kapacitet prijevoza autobusima na izvanrednoj liniji 1.800 putnika/sat
- Popunjavanje jednog autobusa: 1,7 minuta
- Trasa linije: Mihaljevac – Bliznec – Sljeme – Mihaljevac
- Osim na početnim i krajnjim, autobusi će se zaustavljati na stajalištima kod Doma
željezničara i Ženskog sedla
- Na izvanrednoj autobusnoj liniji vozit će 40 autobusa
- U prometu 179 tramvaja (3 više u odnosu na uobičajeni radni dan)
- U prometu 306 autobusa (40 više u odnosu na redovni radni dan)
- Ukupno ZET angažira 43 vozila više u odnosu na uobičajeni raspored, odnosno njih ukupno 485, odnosno 50 vozača više nego za redovni raspored radnog dana
- Na terenu će biti i 100 radnika ZET-a  sa zadaćom nadzora i kontrole prometa te servisnih intervencija u slučaju potrebe
- Sukladno potrebama dodatno će se pojačavati i ostale redovne linije dnevne i noćne tramvajske mreže.