Na Bundeku otvorena Staza zdravlja

Na dan Svete Lucije, u ponedjeljak, 13. prosinca u 12 sati na Bundeku je otvorena Staza zdravlja duž koje je postavljeno 7 informativnih ploča kojima se građane informira o pozitivnim učincima tjelesne aktivnosti i kretanja na zdravlje. Ovaj projekt pokrenuli su Gradski ured za zdravstvo i branitelje, podružnica Upravljanje sportskim objektima i Zavod za javno zdravstvo „Dr. A. Štampar“ s ciljem promicanja zdravlja i zdravih navika te edukacije i informiranja građana Zagreba o zdravim stilovima življenja. Otvorenju su nazočili članovi Udruge slijepih Grada Zagreba, Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet te učenici Zdravstvenog učilišta.

Budući da je Sveta Lucija zaštitnica vida, danas je na Stazi zdravlja organizirana edukacija o pravima i potrebama slijepih osoba u cilju podizanja svijesti učenika Zdravstvenog učilišta. Prikazan je rad pasa vodiča kao podrške u kretanju slijepim i visokoslabovidnim osobama, a građani su imali prigodu provesti pse vodiče po stazi. U povodu otvorenja, oftalmolozi Poliklinike Ghetaldus od 12 do 14 sati obavljali su orijentacijsko mjerenje očnog tlaka u šatoru na Bundeku i na još tri lokacije u gradu.

Prema riječima Branislave Tusanović iz Zavoda za javno zdravstvo, na Stazi zdravlja tijekom godine bit će organizirano još nekoliko sličnih akcija i to na datume vezane za zdravlje kao što je Međunarodni dan invalida i Svjetski dan sporta. Tijekom svake akcije za građane će se organizirati neki od preventivnih zdravstvenih pregleda poput mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi.

Kako se može pročitati na informativnim pločama, važno je obavljati povremene kontrolne liječničke preglede. Tjelesna aktivnost također je ključan čimbenik za život s manje zdravstvenih rizika, a samim time i za kvalitetniji život bez invaliditeta ili potrebe za tuđom pomoći. Treba ju provoditi najmanje 30 minuta, a već svakodnevna lagana šetnja smanjuje rizike od nekih kroničnih bolesti.

Stoga je dobro prošetati Stazom zdravlja. Duga je 700 metara i dostupna je građanima tijekom cijele godine.

foto galerija