Reportaža - Cjelodnevni doživljaj tržnica

Tržnice su još od davnina bile mjesta na kojima su ljudi nabavljali svježe prehrambene artikle koje su iz obiteljskih vrtova donosile kumice iz zagrebačke okolice i cijele Hrvatske. Uz toplu, domaću atmosferu  u kojoj se nepoznati ljudi susreću spontano i bez kompleksa, stasali su mnogi vjerni kupci. Odlazak na tržnicu oduvijek je bila i dobra prigoda za druženje uz čašicu razgovora sa starim znancima u ugodnoj, prijateljskoj atmosferi. Ali samo vikendom jer tržnice su zatvarale svoja vrata već oko 14 sati.

Međutim, uskoro će u ovom tradicionalnom ozračju tržnica građani moći kupovati od ranog jutra pa sve do večeri  i to na četiri  natkrivene gradske tržnice - Dolac, Utrina, Jarun i Gajnice. One će, naime, od 1. prosinca raditi od 7.00 do 20.00 sati. Ovoj novoj odluci je prethodila anketa koju je podružnica Tržnice Zagreb provela među svojim komitentima, a prema kojoj se respektabilan dio njih izjasnio kako podržava ovaj projekt. U ljetnim mjesecima, produljeno radno vrijeme, najvjerojatnije će se primijeniti i na ostalim nenatkrivenim tržnicama u gradu.

Stranci oduševljeni našim tržnicama
Uoči početka novog radnog vremena četiriju gradskih tržnica posjetili smo tržnice Dolac, Utrinu i Jarun te ispitali istinsko raspoloženje komitenata i kupaca. Na Dolcu je kao i uvijek vladala poprilična gužva. Zvukovi tržnice miješali su se s mirisima različitih namirnica, a lica ljudi kao da su govorila - ovo je mjesto gdje se osjećamo kao kod kuće.

Uz štandove sa sirom i vrhnjem bilo je radno. Kumica Ružica Gašparić, koja na Dolac već 30 godina dolazi iz Križevaca, rekla nam je kako svakako treba isprobati produljeni rad pa će se onda vidjeti je li ova odluka bila dobra. Stalni kupac njenog sira i vrhnja Ante Markotić pohvalio je novu odluku Tržnica Zagreb.

- Smatram da je ova ideja izvrsna. Ponajviše zbog ljudi koji rade i nisu u mogućnosti obaviti kupovinu namirnica za vrijeme radnog vremena. Mislim da je to jako dobro i za trgovce jer će im se pružiti mogućnost veće zarade, a pored toga dolazak na tržnicu u predvečerje može se pretvoriti u vrhunsku zabavu. Proputovao sam dosta svijeta i vodio brojne delegacije stranaca po Zagrebu. Moram priznati da su svi oni doslovno oduševljeni tržnicama, a sir i vrhnje smatraju jednim od naših najboljih brendova - kaže Ante Markotić.

Na štandu pored, kumica Zdenka Juršić, koja također dolazi iz Križevaca već 32 godine, složila se da novo radno vrijeme može donijeti benefit i kupcima i trgovcima.

Vesela trgovkinja Maca za svoje mušterije uvijek ima osmjeh na licu i toplu riječ, a oni na njezinom štandu mogu kupiti prvoklasne vrste sireva, kajmak, tjestenine, kolače. I ona smatra da svakako treba probati novo radno vrijeme, iako produljenje radnog vremena znači i više posla i umora.
 
Dolac
U bogatoj paleti različitih proizvoda na Dolcu svoje proizvode nudi 40 mesara, 30 voćara i povrćara, 10 zeljara, 30-ak mljekarica, desetak pekara, 5 mini trgovina sa špecerajem te brojni drugi.

Mogu se kupiti različiti svježi i domaći proizvodi čak i po 50 posto nižoj cijeni nego u trgovačkim centrima. Osim 'standardnih' crvenih mesa, kao što su svinjetina, teletina, junetina, janjetina i zečetina nudi se i konjetina, a od peradi, uz piletinu i puretinu, u ponudi su još pačetina i guščetina.

Među delicijama su pečena paprika u kajmaku, tjestenine s okusom borovnica, kestena i rajčice, razne vrste začina, kuleni i razni suhomesnati proizvodi spremljeni prema vlastitoj recepturi, domaći kolači...

Proizvodi hrvatskog seljaka
U hali pokraj, ispred mesnica, pekarnica i štandova s voćem i povrćem također gužva. Zamjećujemo da svaka mesnica uz svježe meso nudi i suhomesnate proizvode prema vlastitoj recepturi te da većina štandova s voćem i povrćem nosi certifikat - Proizvod hrvatskog seljaka. Za kupca je to znak da je povrće na štandu, od odabira sjemena do prerade izvorno od proizvođača.

Kako kaže Marijana Ročić, čije se obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo nalazi u Markuševečkoj Trnavi, certifikat svjedoči da su na štandu domaći hrvatski proizvodi. Ovaj je projekt na razini Hrvatske pokrenula Udruga hrvatskih tržnica i Zajednica udruga hrvatskih povrćara s ciljem obilježavanja proizvoda, prvenstveno povrća, koji su proizvedeni na području Hrvatske, a koji se izravno na tržnicama nude potrošačima. Certifikat se izdaje na godinu dana te proizvođači moraju sami redovno podnositi zahtjev Povjerenstvu ukoliko žele obnovu postupka.

Utrina
Na ovoj tržnici u Novom Zagrebu trgovci nude svoje proizvode na 70-ak štandova. Najveća je ponuda voća i povrća. Povrćari, njih pedesetak uglavnom dolaze iz okolice Zagreba.

Sir i vrhnje može se kupiti kod 10-ak mljekarica. 

Pored toga prodaje se i meso, kiseli kupus, tjestenina, maslinovo ulje, masline te ostale delicije nužne za bogat blagdanski stol.

U sklopu tržnice nalazi se i nekoliko prodavaonica špeceraja.

Vrijeme će pokazati
Certificirane proizvode zatekli smo i na tržnici Utrina. Atmosfera i raspoloženje među trgovcima donekle se razlikuje od Dolca jer je cijelom prodajnom halom strujio hladan zrak. No unatoč hladnoći trgovci su svakog kupca dočekivali s osmjehom. Kumica Snježana Furić, iz obiteljskog gospodarstva Furić-Glavić iz Šanaca, smatra kako je ideja o produljenom radnom vremenu dobra, no napominje da će biti malih problema s radom, isključivo zbog hladnoće. S njom su se složile i kumice Marija Bunjevac i Dragica Kovačec uz komentar da ukoliko bude dobre zarade treba ostati raditi koliko god treba.

Na tržnici na Jarunu dočekala nas je ugodna zagrijana prodajna hala. Zbog toplije hale ovo se mjesto pokazalo kao idealno za obavljanje kupovine i druženje. Kumica Verica Vukorep, koja na Jarunu prodaje već dugo godina svježe namirnine iz Dalmacije, kaže kako će samo vrijeme pokazati je li ova odluka bila dobra ili ne. Što se nje tiče, radit će tijekom prosinca po novom radnom vremenu te će ovisno o rezultatu moći procijeniti isplati li se raditi dulje.

Valja još napomenuti da će do početka primjene novog radnog vremena sve četiri tržnice dobiti i razglas preko kojeg će se uz obavijesti puštati i prigodna božićna glazba.

Jarun
Cjelokupan natkriveni prostor tržnice Jarun ima grijanje. Tržnica ima i rashladne komore u kojima se voće i povrće čuva uvijek na istoj temperaturi.

Svoje proizvode nudi 20-ak povrćara i 10-ak mljekarica. U sklopu tržnice nalazi se nekoliko mesnica i ribarnica te pekarnice. Može se kupiti cvijeće, proizvodi od meda...

U sklopu tržnog centra nalazi se ljekarna, trgovine sa špecerajem i ostalom robom te mnogi ugostiteljski objekti.

Gajnice
Proizvodi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava mogu se naći i na tržnici Gajnice.

Povrćari, njih 25 također dolaze iz okolice Zagreba.

Mljekarica je 10-ak, a može se kupiti i meso, razni pekarski proizvodi, špeceraj te ostali prehrambeni proizvodi.

foto galerija