Gospodarenje otpadom Zagreb 2010.

U Starogradskoj vijećnici na Gornjem gradu danas je započeo XI. međunarodni simpozij Gospodarenje otpadom Zagreb 2010., jedan od najstarijih i najvećih u ovom dijelu Europe koji se bave problematikom otpada. Simpozij organiziraju Zagrebački holding d.o.o, podružnice ZGOS i Čistoća, Grad Zagreb te Udruga za gospodarenjem otpadom.

Ove godine na Simpoziju sudjeluje tristotinjak znanstvenika i stručnjaka iz područja gospodarenja otpadom i zaštite okoliša iz 14 zemalja – Grčke, Italije, Austrije, Njemačke, Irske, SAD-a, Belgije, Švicarske, Mađarske, Francuske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske. Prisutne sudionike i goste uvodno je pozdravio u ime organizatora Zlatko Milanović, voditelj podružnice ZGOS, zahvalivši pri tom pokroviteljima, ministrici zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marini Matulović Dropulić i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću te brojnim sponzorima.
 
U ime Vlade RH i Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva prisutne je pozdravio Nikola Ružinski, državni tajnik u Vladi RH. Ujedno je podsjetio da se Simpozij održava u značajno vrijeme za Republiku Hrvatsku s pozicije gospodarenja otpadom i pristupnih pregovora s Europskom unijom. Naime, poglavlje zaštite okoliša još nije zatvoreno. Tijekom proteklih pet godina hrvatsko zakonodavstvo u potpunosti je prilagođeno europskom te se u Hrvatskoj primjenjuju standardi vezani za zaštitu okoliša koji odgovaraju standardima razvijenih država svijeta posebno država EU.

Kako je istaknuo, Hrvatska je u drugoj značajnoj fazi uspostave integralnog sustava gospodarenja otpadom, u fazi početka implementacije izgradnje centara za gospodarenje otpadom. Podsjetio je da je u prvoj fazi napravljen velik iskorak organiziranjem sustava odvojenog skupljanja posebnih kategorija otpada čime je otvoreno 9 proizvodnih procesa, tj. nekoliko novih tvornica, izdano je 140 koncesija, gotovo oko 500 tvrtki je uključeno u sustav primarne selekcije i zbrinjavanje otpada, a otvoreno je i oko 4000 radnih mjesta.

Izrazio je nadu da će ovaj simpozij doprinijeti donošenju bržih odluka, jer se Hrvatska nalazi pred ulaskom u EU, a samim time i pred mogućnosti korištenja sredstva ih EU fondova. Jedan od preduvjeta koje Hrvatska mora ispuniti je izgradnja centara za gospodarenje otpadom te je zamolio sudionike da se uključe u svojim županijama i gradovima, sa svojim strukom i stručnim znanjem u rješavanju tih problema, kako bi Hrvatska mogla čim prije završiti ovaj izuzetno značaja posao.

Struka treba voditi riječ
Skup je pozdravio i predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem, koji je napomenuo da količina otpada uvijek samo raste te je podsjetio na aktualni ekološki problem na Pelješcu i Mljetu. U ovoj problematici struka treba voditi glavnu riječ, istaknuo je predsjednik Skupštine, jer rješenja gospodarenja otpadom utječu na poboljšanje života građana i očuvanje okoliša.

Zagrabački gradonačelnik Milan Bandić podsjetio je da je Grad Zagreb u posljednjih deset godina uložio oko 320 milijuna eura u projekte vezane za zaštitu okoliša i zbrinjavanje otpada, od uređenja odlagališta Jakuševec do gradnje Centralnog  pročistača otpadnih voda te da još uvijek nedostaje postrojenje za termičko zbrinjavanje otpada.

Na pozivu za sudjelovanjem zahvalio se federalni ministar okoliša i turizma Bosne i Hercegovine Nevenko Herceg koji je, među ostalim, ustvrdio da Hrvatska može biti lider u gospodarenju otpadom u regiji. Otvaranju Simpozija nazočili su i član Uprave Zagrebačkog holdinga Branimir Delić, voditeljica gradskog Odjela za zaštitu okoliša Sandra Tucak-Zorić, Branimir Valašek voditelj podružnice Čistoća te brojni drugi.

Tijekom dva dana bit će predstavljen 121 stručni rad, a organizirana su i tri okrugla stola s temama o CSGO i CGO te obradi i odlaganju otpada. Također, u sklopu Simpozija predviđene su posjete mjestima za gospodarenje otpadom u Zagrebu, pa će, tom prigodom, sudionici imati priliku obići CIOS – reciklažu metalnog otpada, Odlagalište neopasnog otpada Prudinec te Uređaj za čišćenje otpadnih voda.

foto galerija