Međunarodni simpozij o gospodarenju otpadom

Gospodarenje otpadom Zagreb 2010., naziv je ovogodišnjeg, jedanaestog po redu međunarodnog simpozija koji će se 25. i 26. studenog održati u Starogradskoj vijećnici na Gornjem gradu.
 
Organizatori Simpozija su Zagrebački holding d.o.o, podružnice ZGOS i Čistoća, Grad Zagreb te Udruga za gospodarenjem otpadom. I ove se godine očekuje velik broj sudionika, a za podsjetnik recimo da je na prošlom, X. međunarodnom simpoziju, sudjelovalo više od 300 sudionika iz 12 zemalja.
 
U bogatom programu Simpozija istaknimo izlaganje prihvaćenih i recenziranih stručnih radova koji će se moći pratiti kroz dva dana (25. studenog – četvrtak i 26. studenog – petak).

U isto vrijeme organizirat će se posjete građevinama za gospodarenje otpadom u Zagrebu (CIOS – reciklaža metalnog otpada, Odlagalište neopasnog otpada Prudinec – Uređaj za čišćenje otpadnih voda). Veliku pozornost sudionika zasigurno će privući  i tri okrugla stola s temama o CSGO i CGO, obradi otpada te odlaganju otpada.

U raspravama će se istaknuti kako je CSGO i CGO od samog početka, prije dvadeset godina, bili središnja tema Simpozija. U Republici Hrvatskoj strateški je zacrtan održivi razvitak sustava gospodarenja otpadom na regionalnim odnosno županijskim CGO (Centrima za gospodarenje otpadom). Problemi s lokacijom i pripremama za gradnju CGO-a u središtu su pozornosti  jer neke udruge građana protestiraju protiv lokacija odnosno tehnologija nekih CGO.
 
Također, jedna od važnijih tema bit će i obrada otpada koja je obvezna prije odlaganja. Otpad je prije svega vrijedan resurs. U tom cilju obrada se, kako predviđa i aktualna EU Uredba, određuje i u funkciji održivog odlaganja i u funkciji iskorištavanja prirodnih vrijednosti (materijalnih i energetskih).
 
Na kraju će se raspravljati i o odlaganju otpada, s posebnim osvrtom na domene bioreaktorskog odlagališta. Održivo gospodarenje otpadom pretpostavlja njegovo iskorištavanje i obradu prije odlaganja.