Prevezeno više od 700.000 putnika

Izvanredna organizacija prijevoza putnika u povodu blagdana Svih svetih najveća je godišnja zadaća ZET-a. Stoga je proteklih nekoliko dana puna pozornost svih ZET-ovih službi, od onih u pripremi i organizaciji prijevoza, do prodavača voznih karata i vozača u konačnici, bila usmjerena prema sugrađanima koji su se uputili prema posljednjim počivalištima svojih najmilijih.

Tijekom izvanredne organizacije prijevoza ZET je prema gradskim grobljima prevezao više od 700.000 putnika. Najviše je putnika prevezeno na blagdan Svih svetih kada je, u skladu s planiranom organizacijom, na izvanrednim i redovnim linijama prema gradskim grobljima vozilo 83 autobusa, odnosno 71 više u odnosu na uobičajeni nedjeljni raspored. Dodatnim kapacitetima bio je pojačan i tramvajski promet na linijama broj 4, 6, 7, 11, 12, 14 i 17.

Tradicija duga pet desetljeća
Cjelokupan promet na linijama izvanrednog i redovnog prijevoza protekao je bez poteškoća i prema predviđenoj organizaciji te slobodno možemo reći da je izvanredna organizacija prijevoza bila uspješna kao i svih godina do sada. Tome je zacijelo pogodovalo lijepo vrijeme, ali i gotovo pet desetljeća iskustva u organizaciji prijevoza za blagdan Svih svetih.

ZET je, naime, početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća prvi put organizirao izvanredan prijevoz putnika prema groblju Mirogoj. Bilo je to tada samo s nekoliko autobusa i samo na dan blagdana. Kako je rastao grad tako se mijenjala i izvanredna organizacija prijevoza.

Današnja započinje gotovo dva tjedna uoči blagdana, kada se na autobusne linije prema Mirogoju i Krematoriju uključuju dodatni autobusi. Prijevozna potražnja prati se i na ostalim autobusnim linijama koje voze prema gradskim grobljima te izvanredna organizacija prijevoza, naravno u manjem obimu, započinje i ranije. Ove godine konkretno već je od 23. listopada prema gradskim grobljima vozilo više autobusa. Dan uoči blagdana i na sam blagdan Svih svetih cjelokupna je organizacija prometa u Zagrebu podređena prijevozu građana do gradskih groblja.

U zonama gradskih groblja Mirogoj, Miroševec i Markovo Polje uspostavlja se posebna regulacija prometa. Pravo prolaza imaju samo vozila javnoga gradskog prijevoza, taksi, vozila invalida i vozila s posebnim dozvolama.

Kulminacija ovogodišnje organizacije bila je, kao i prethodnih godina, na dan blagdana oko 11 sati kada se na Jelačićevu trgu počela formirati tradicionalna „zmija“ prema Kaptolu. Kako je rastao red tako se pomicalo i izlazno stajalište tramvaja koji su oko 11.30 otvarali vrata već kod Margaretske, dokud je dosezao kraj reda. Međutim, kao i prethodnih godina kolona putnika niti u jednom trenutku nije stajala te se već oko 12.10 sati protezala samo do Bakaćeve. U vremenu najvećeg prometnog opterećenja autobusi su s Kaptola kretali svake minute. Slična prometna slika oko podneva mogla se vidjeti i na prilazima ostalim gradskim grobljima.

Ovako uspješnoj organizaciji prethodile su i opsežne pripreme. Radnici ZET-ovog Prometnog centra obavili su, početkom listopada, u suradnji s Odjelom za promet, Zagrebačkim cestama, policijom, Gradskim grobljima i ostalima koji sudjeluju u tako velikoj izvanrednoj organizaciji, sve pripreme radnje organizacije prometa na blagdan Svih svetih.

I na Dušni dan više autobusa prema grobljima
Prema planu i danas, na Dušni dan, dodatnim kapacitetima pojačane su linije koje voze prema gradskim grobljima Mirogoj, Krematorij i Miroševec, a u prometu je i izravna autobusna linija za Markovo polje.

Podružnica Zagrebački električni tramvaj
 
foto galerija