Otvoren Jesenski međunarodni zagrebački velesajam

Na Zagrebačkom velesajmu otvoren je danas 86. Jesenski međunarodni zagrebački velesajam, na kojem se do 26. rujna predstavlja više od 500 izlagača iz 29 zemalja. Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Kina.

Glavne tematske cjeline Jesenskog velesajma su kolektivni nastupi zemalja, energetika, ekologija, inovacije, graditeljstvo i promet uz zadržavanje projekta Zemlja partner, čime je stvoren jedinstven sajamski projekt na ovim prostorima.

U deset izložbenih prostora posjetiteljima je na raspolaganju šest sajamskih cjelina: Energetika – sajam energetike, elektronike i automatizacije, Contech - sajam građevinskih tehnologija, mehanizacije i prateće industrije, 6. Sajam glazbe i multimedije – 2. Sajam plesa, Široka potrošnja, Maloprodaja te novi sajamski projekt Mystic - 1. međunarodni sajam alternative, zdravog života i graničnih područja znanosti.

Sajam je otvorio izaslanik predsjednika Republike i njegov posebni savjetnik za gospodarstvo prof. dr. sc. Boris Cota koji je ocijenio da će se hrvatsko gospodarstvo u manjoj mjeri vjerojatno oporaviti početkom 2011. godine, dok se za ovu godinu očekuje negativna stopa rasta, odnosno pad BDP-a od oko 1,5 posto.

Predsjednik Republike, prof.dr.sc. Ivo Josipović, zbog nemogućnosti prisustvovanja otvorenju Jesenskog velesajma, uzvanicima se obratio video porukom istaknuvši da se Hrvatska na pragu ulaska u EU bori za što bolji ekonomski status. Ove godine velesajam se održava u vrijeme ozbiljne gospodarske krize, a gospodarski forum je mjesto da se sagleda stanje i Vladi daju preporuke, poručio je Josipović.

Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik NR Kine, Shen Zhifei, istaknuo je dugu i uspješnu povijest suradnje sa Zagrebačkim velesajmom, podsjetivši da je ove godine Kina drugi put zemlja partner (2002. NR Kina se prvi put predstavila na Zagrebačkom velesajmu).

Posebno raduje, kaže Zhifei, što hrvatski izvoz u Kinu raste, te je pozvao posjetitelje na izložbu Kineske međunarodne komore u Kineskom paviljonu.

Novost je i to da će se u sklopu Sajma energetike, ekologije i prometne logistike, u paviljon 8A, predstaviti podružnice i društva Zagrebačkog holdinga, koji svojom djelatnošću brinu o kvaliteti života građana Grada Zagreba i to na području prometa i logistike - ZET i Zagrebparking, na području Ekologije/Energetika - Zrinjevac, ZGOS, Vodoopskrba i odvodnja, Čistoća, Gradska plinara d.o.o i Gradska plinara Zagreb-Opskrba d.o.o te na području Graditeljstva - Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo, Stanogradnja i Direkcija ZGH. Biti će prikazane nove tehnologije i razvojni programi podružnica, a kojima se, među ostalim, štedi energija i smanjuje onečišćenje okoliša.

Sajam i ove godine prati niz stručnih skupova, seminara, prezentacija i okruglih stolova, a danas će se održati i tradicionalni Gospodarski forum, susret gospodarstvenika s predstavnicima Vlade.

fotogalerija