ZGH na Deloitteovoj listi 500 najvećih tvrtki u Srednjoj Europi

Zagrebački holding d.o.o. na ovogodišnjoj listi 500 najvećih tvrtki u Srednjoj Europi, koju treću godinu za redom objavljuje konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte, nalazi se na 287. mjestu.

Ovaj plasman na listi najvećih velika je pohvala za Zagrebački holding d.o.o. jer ga je Deloitte prije dvije godine stavio na 470. mjesto, dok ga prošle nije uvrstio na listu.

Tvrtke su na listi rangirane prema ukupnom prihodu od prodaje ostvarenom tijekom prošle godine, a Zagrebački holding d.o.o. povećao je prihode za čak 19,5 posto. Ukupno je 16 hrvatskih tvrtki koje su se našle na listi dolaze uglavnom iz sektora robe široke potrošnje, energetike i telekomunikacija, a  čine 3,2 posto prihoda među ‘Top 500’ .

Ukupni prihodi hrvatskih tvrtki  porasli su s 15,1 na 15,9 milijardi eura, a dobit im je smanjena za četiri posto.

Deloitteova lista 500 najvećih  obuhvatila je tvrtke iz 19 zemalja, a više od trećine dolazi iz Poljske. Na prvom mjestu je , kao i lani, poljska naftna kompanija PKN Orlen.

Od zemalja u bližem okruženju najviše tvrtki na listi ima Slovenija, njih 18,  iz Srbije dolazi 12 tvrtki, dok se iz Bosne i Hercegovine ove godine po prvi puta uspjela plasirati jedna tvrtka.