Desetak dana bez uspinjače za Gornji grad

U ponedjeljak, 16. kolovoza započet će redovit godišnji pregled uspinjače. Tijekom desetak dana radnici ZET-a pregledat će cjelokupno postrojenje, vagone i objekte.

Obavit će se i funkcionalno ispitivanje upravljačkog mehanizma, mjerenje zaustavnih putova kabina prema propisanoj proceduri te svi radovi na održavanju koji se prema uputama proizvođača obavljaju jednom na godinu. Ujedno će biti oličene vanjske i unutarnje površine objekata te uređene kabine.

Završetak radova planiran je najkasnije do petka, 27. kolovoza.

Podsjećamo da 8. listopada uspinjača za Gornji grad ili stara dama kako ju Zagrepčani s poštovanjem zovu, navršava 120 godina postojanja. Uz to što je najstarije sredstvo organiziranoga javnog gradskog prijevoza u Zagrebu, uspinjača je u usporedbi s ostalim žičanim željeznicama koje su namijenjene javnom prometu, s prugom dugom 66 metara najkraća na svijetu. Iako malo sudjeluje u ukupnome javnome gradskom prijevozu, u sklopu svoje dimenzioniranosti (dva vagona) i prostornog smještaja obavlja znatnu prometnu uslugu.

U više od jednog stoljeća vožnje nije bilo nijedne nesreće, nijednog stradalog putnika i zato uvjerljivo nosi naslov najsigurnijeg javnoga prijevoznog sredstava, ne samo u nas, nego i mnogo šire.

Budući da je do danas u cijelosti zadržala prvobitni vanjski izgled i građevnu konstrukciju, a i većinu tehničkih svojstava koja su joj dali graditelji, zagrebačka je uspinjača zakonski zaštićena kao spomenik kulture.

Podružnica Zagrebački električni tramvaj