U prometu i 140. niskopodni tramvaj

Uz zvuke Puhaće glazbe ZET-a i prigodnu svečanost, jučer ujutro s trešnjevačke remize na prvu vožnju ispraćen je i 140. niskopodni tramvaj, posljednji iz druge serije tramvaja NT 2200. Puštanju tramvaja u promet nazočili su gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović, predstavnici Gradske skupštine, proizvođača i ZET-a.

S jučerašnjim danom i službeno je završilo razdoblje intenzivne modernizacije tramvajskoga voznog parka koje je, podsjećamo, započelo 24. veljače 2003. godine. Toga je dana u palači Dverce ZET s konzorcijem Crotram, kojeg su tada činili Končar, TŽV Gredelj i Đuro Đaković, potpisao ugovor o proizvodnji 70 sto posto niskopodnih tramvaja. Bila je to prekretnica u razvoju zagrebačkoga javnog gradskog prijevoza, a nakon višegodišnje stanke u grad Zagreb vratila se i proizvodnja tramvaja.

Prvi niskopodnih tramvaja TMK 2200 predan je ZET-u u srijedu, 27. travnja 2005. godine, u tvorničkom pogonu Končar - električna vozila, a nakon provedenih ispitivanja 13. srpnja svečano je pušten u promet na liniju 12. Poštujući ugovorene rokove TŽV Gredelj i Končar isporučili su 28. svibnja 2007. godine posljednji niskopodni tramvaj NT 2200 iz prve serije, koji je svečano pušten u promet na Tijelovo, 7. lipnja. Tom prigodom svih sedamdeset niskopodnih tramvaja poredani su u kolonu dugu dva i pol kilometra koja se protezala Horvaćanskom cestom od Rudeške do Savske ceste. Mjesec dana kasnije, točnije 18. srpnja 2007. potpisan je i drugi ugovor s konzorcijem Crotram o proizvodnji novih 70 niskopodnih tramvaja.

Krajem iste godine, 27. prosinca, javnosti je predstavljen 71. niskopodni tramvaj. U novoj seriji tramvaja redizajnirana su sjedala iznad voznih postolja kojima je promijenjen i raspored, ugrađeni su dodatni, stropni rukohvati, a i boja poda je tamnija, tako da je estetski dotjeranija od tramvaja prethodne serije.

Najveći projekt hrvatske industrije od osamostaljenja
Prema riječima zamjenika voditelja podružnice ZET, Dubravka Baričevića, naši su tramvaji tijekom proteklih godina postali prepoznatljiv dio grada. Istodobno su letvicu kvalitete javnoga gradskog prijevoza digli jako visoko. Podsjetio je i da su uz 140 tramvaja serije 2200, isporučena i dva kraća niskopodna tramvaja serije 2300. Ujedno je izrazio nadu da ćemo u skoroj budućnosti moći svjedočiti ugovaranju i isporuci serije od 60 takvih tramvaja čime bi zaposlili našu privredu i u potpunosti zamijenili tramvajsku flotu domaćim vozilima.

Važnost uspješno završenog projekta modernizacije tramvajskog voznog parka naglasio je predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga, Ivo Čović, jer je prema njegovoj ocijeni to vjerojatno najveći projekt hrvatske industrije od njenog osamostaljenja. Ujedno je izrazio zadovoljstvo što su novi tramvaji postali neizostavni dio zagrebačkog vizualnog identiteta te je, među ostalim, istaknuo:

- Zagreb je jedan od rijetkih gradova čijim ulicama voze tramvaji izrađeni u cijelosti u gradskim proizvodnim pogonima i, što je možda najvažnije, Zagrepčani vole ovaj tramvaje. Nadam se da će dugo i uspješno voziti ulicama našega grada na zadovoljstvo putnika te da ćemo, unatoč krizi i poteškoćama koje imamo, dakle prilagođeno postojećem i budućem stanju, iznaći načina kako nastaviti modernizaciju i rekonstrukciju ne samo voznog parka nego i ostalih segmenata našeg poslovanja.

Nova prodavaonica karata u Petrićevoj
Nakon pozdravnih riječi zagrebačkog gradonačelnika, novi tramvaj krenuo je prema središtu grada,  do Petrićeve ulice gdje je započela s radom nova, suvremena prodavaonica karata i info centar.

U novoj prodavaonici mogu se kupiti i karte za vožnju turističkim kabrio autobusima. Zaprimaju se i zahtjevi za izradu novih mjesečnih pretplatnih karata. Vrijednosne i mjesečne pretplatne karte također se mogu nadoplatiti željenim iznosom, odnosno nadopuniti odgovarajućim kuponom.

U sklopu prodavaonice nalazi se i Info centar u kojem građani i posjetitelji našeg grada mogu dobiti informacije o javnom gradskom prijevozu te turističkim linijama u organizaciji ZET-a.

Prodavaonica i info centar radnim danom rade od 6.30 do 19.30, a subotom od 7.00 do 14.00 sati.

foto galerija