Peta godišnjica spasilačke službe na Jarunu

Nakon duge, hladne zime koja je mnogima „ledila krv u žilama“, građani su protekli petak napokon dočekali početak sezone kupanja na jarunskom otoku Trešnjevka. Tom je prigodom svečano podignuta Plava zastava, odnosno međunarodni standard za čiste, sigurne i dobro održavane plaže i prateće objekte, koja se već sedmu godinu za redom vijori na jarunskim plažama.
 
Niti 33 Celzijusovih stupnjeva, koliko ih je taj dan izmjereno na Jarunu  i uistinu jako sunce nisu  spriječili radoznale građane da prigodno obilježe početak sezone kupanja. Okupili su se na Jarunu u velikom broju kako bi upoznali hrabre momke i djevojke koji će ih čuvati na jezeru narednih nekoliko mjeseci. A mladi spasioci, čija služba ove godine obilježava petu godišnjicu postojanja, za građane su priredili pokazne vježbe spašavanja pa je jarunski otok Trešnjevka na nekoliko sati izgledao kao u scenama  nekoć popularne američke serije Baywatch.
 
Ove godine u spasilačkoj službi radi velik broj djevojaka koje su sa svojim instruktorima  pred okupljenim građanima demonstrirale spašavanje teško ozlijeđenih plivača iz jezera. Priznale su nam kako su primijetile da kupači gaje velike simpatije prema djevojkama u stražarskim kućicama, a da su one kroz ovih nekoliko godina opravdale njihovo povjerenje te pokazale svoje vještine u ovom zahtjevnom poslu.
 
Početak kupališne sezone i podizanje Plave zastave obilježio je prigodni program na otvorenom kojeg je upotpunio  nastup zbora „Lira“. U sklopu prezentacije spasilačke službe prikazana je izložba fotografija autorice Ane Kunštek, demonstrirale su se spasilačke vježbe i opreme uz dijaprojekciju fotografija u zatvorenom šatoru.  Predstavljeni su i instruktori Crvenog križa koji su okupljenima pokazali na koji se način obavlja osposobljavanje novih spasilaca.