Egzotično bilje na Bundeku

Suncem okupani zagrebački Bundek već prvog dana 45. međunarodne vrtne izložbe Floraart  (26. svibnja) privukao je brojne ljubitelje cvijeća i hortikulture. U ovom parku cvijeća, kako ga ovih dana nazivaju mnogi građani, na više od trideset hektara otvorenog te oko dvije tisuće četvornih metara zatvorenog prostora predstavlja se čak 148 izlagača iz Hrvatske i 15 iz Austrije, Belgije, Danske, Francuske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, SAD-a i Slovenije. Izložba će trajati do 31. svibnja.

Tijekom pet dana, uzduž lijepo uređene izložbene staze uokolo jezera Bundek, građani će moći razgledati veliku izložbu ukrasnog bilja, rezanog cvijeća, opreme za uređenje vrtova i dječjih igrališta, raznog cvjećarskog pribora i alata, sredstava za prihranjivanje i zaštitu bilja, sjemenja, umjetnog cvijeća, ukrasne keramike i ostalog.

U razgovorima s domaćim izlagačima saznali smo kako su zadovoljni ovogodišnjim interesom građana, a neki od njih ponosno su predstavili i nekoliko novih i do sada nikad izlaganih vrsta cvijeća. Cvjećarka Marija Jalušić iz Vodnjana pokazala nam je novu vrstu Peralgonije, šatirane Mlječike te Bolivijske begonije koje su ove godine doslovno izmamile brojne znatiželjne poglede posjetitelja.

„Svake se godine ugodno iznenadim kada vidim koliko ljudi zapravo vole cvijeće i koliko znaju o njemu. Oni koji dobro poznaju cvjetne vrste odmah su opazili kako je riječ o nečemu još neviđenom. Ipak, najviše interesa ima, kao i svake godine za cvjetne vrste Sandavilu i Mandevilu. To je cvijeće koje se uglavnom najviše kupuje“ - rekla je Marija Jalušić.

Na Bundeku će se ovih nekoliko dana moći vidjeti i za zagrebačku hortikulturu nesvakidašnje biljke, poput palmi i kaktusa, a velik interes posjetitelja pobudila je i vješto spravljena cvjetna instalacija u središnjem šatoru koju „potpisuje“ Holdingova podružnica Zrinjevac. Za ovaj je impresivan vrtni uradak Zrinjevac dobio čak tri nagrade.

Pri kraju izložbenog puta na Bundeku, Hrvatske šume su u svome maštovito izgrađenom vrtnom prostoru predstavile brojne vrste biljaka i drveća. Uz lijepo umjetno jezerce, malu šumsku kućicu i mostić posjetitelji su na uskoj drvenoj ploči mogli pročitati poruku: Kad sadimo drveće, sadimo i sjeme mira i sjeme nade“. Riječi su to znamenite ekologinje i dobitnice Nobelove nagrade za mir Wangari Maathai, koje su ljubitelje prirode nakon ugodne šetnje prigodno ispraćale s izložbe.

Spomenimo i to da će se na ovogodišnjem Floraartu održati i brojna stručna predavanja, prezentacije, kreativne radionice te zabavni program. Od posebnih događaja istaknut će se i tradicionalno natjecanje "Hrvatskog KUP-a florista" te međunarodno natjecanje učenika srednjih poljoprivrednih škola u aranžiranju cvijeća. Ove godine, po prvi put, na izložbi će biti predstavljen Hrvatski projekt "Lijepa naša Sava", kojemu je svrha zaštita i promocija rijeke Save.

Izložba se može se razgledati od 9 do 21 sat, a ulaz na izložbu i ove je godine besplatan. Turistički vlakić ZET-a također će besplatno  prevoziti posjetitelje izložbe od istočnog parkirališta Zagrebačkog velesajma do rotora u Ulici SR Njemačke.

foto galerija