Otvoren 38. sajam Medicina i tehnika i Dentex

Na Zagrebačkom velesajmu danas prije podne državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, Dražen Jurković, otvorio je 38. međunarodni sajam Medicina i tehnika, te prvi sajam dentalne medicine Dentex 2010.

Tom prigodom iskazao je zadovoljstvo što je sajam okupio ukupno više izlagača i iz većeg broja zemalja u odnosu na prošlu godinu. Na sajmu izlaže 270 izlagača iz 29 zemalja, koji na 9214 četvornih metara izložbenog prostora izlažu najsuvremeniju medicinsku, farmaceutsku, analitičku opremu, ortopedska pomagala i opremu za rehabilitaciju.

Državni tajnik osvrnuo se i na trenutno stanje u zdravstvenom sistemu naglasivši pri tom  da su dugovi u zdravstvu u protekle  dvije godine smanjeni s 4 na 2,4 milijarde kuna. Na nabavi lijekova ušteđeno je oko 500 milijuna, a reforma sustava dala je i znatno smanjenje bolovanja, posebno u javnom sektoru gdje je ta stopa između 8 i 10 posto dok je u privatnom svega 2,5 posto. To ukazuje na potrebu da se na tom planu poduzmu, u suradnji sa sindikatima, još značajnije promjene.

- Na ovom sajmu izložena je nova tehnologija, a ona košta. Prema tome, besplatnog zdravstva nema i s tim se moramo pomiriti, odnosno raskrstiti s navikama iz prošlih sistema. Da bi se išlo naprijed potreban je i stabilan financijski sustav jer bez njega nema ni stabilnog medicinskog sektora - zaključio je Jurković.

Pozdravljajući nazočne, predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine, dr. Hrvoje Pezo, iskazao je zadovoljstvo organizacijom međunarodnog sajma Dentex, koji je redizajnom prijašnjih sajmova dobio značajan poticaj, a time i značenje u toj domeni, u zemlji ali i u zemljama okruženja, i s tog aspekta je sigurno lider na ovim prostorima.

Sajam Medicina i tehnika te Dentex otvoren je do subote, 15. svibnja. Tijekom trodnevnog sajmovanja bit će održani stručni skupovi i simpoziji: 19. međunarodni simpozij Hrvatskog društva biokemičara, međunarodni simpozij "Funkcijski poremećaj stomatognatog sustava", Dentex - Estetska sastavnica svakodnevne prakse, te 4. kongres Udruge hrvatskih medicinskih sestara.
 
Podružnica Zagrebački velesajam
 
fotogalerija